Business Internaţional

Oficialii europeni nu isi asuma raspunderea pentru deprecierea euro

29.05.2000, 00:00 16



Ministrii de Finante ai tarilor din Uniunea Monetara au inceput sa dea vina pe pietele financiare pentru slabiciunea monedei unice europene, exprimandu-si ingrijorarea in legatura cu erodarea considerabila a increderii opiniei publice in euro.

aefii finantelor din zona euro se tem ca persistenta fragilitatii monedei unice ar putea crea probleme de natura politica in perspectiva introducerii in circulatie a noilor bancnote si monede, incepand din 2002.

Un inalt oficial al unei tari din Uniunea Monetara a declarat sub protectia anonimatului ca principala problema consta in faptul ca "deprecierea euro fata de dolarul american nu a avut loc intr-un mod natural.

"Un euro slab inseamna inflatie si dobanzi ridicate. Reactia opiniei publice la aceasta situatie ar putea crea o adevarata problema politica, mai ales ca nimeni nu isi asuma direct responsabilitatea acestei situatii", a spus oficialul, citat de Reuters.

Conform asteptarilor, BCE a lasat ieri neschimbat nivelul dobanzii de referinta in zona euro, sugerand insa ca va lua o decizie in acest sens in viitorul apropiat. Totusi, cotatiile euro in raport cu principalele valute a inceput sa scada imediat dupa comunicatul oficial al bancii.

"Increderea pietelor in hotararea BCE de a majora dobanzile in saptamanile viitoare constituie factorul care a franat scaderea euro", a declarat un analist financiar.

BCE resimte o presiune in crestere in sensul majorarii costului creditelor, dupa ce Rezerva Federala a hotarat saptamana trecuta majorarea agresiva a dobanzilor cu 0,5%.

In prezent, rata de refinantare din zona euro se ridica la 3,75%, cu 2,75% sub nivelul celei din Statele Unite. Extinderea acestui decalaj constituie un factor suplimentar de subminare a puterii euro. In opinia analistilor, situatia devine din ce in ce mai greu de explicat, avand in vedere relansarea cresterii economiilor din Uniunea Monetara.

In ultima perioada, varianta unei interventii directe a Bancii Centrale Europene (BCE)pe pietele valutare pentru a sustine moneda unica a iesit complet din calcul, in conditiile in care europenii au ajuns la concluzia ca o asemenea actiune ar fi sortita esecului fara sprijinul SUA.

In ultimele patru luni, inflatia in zona euro a amenintat in permanenta pragul de 2% stabilit de banca centrala.

Numerosi analisti economici citati de Reuters apreciaza ca luna mai va aduce o accelerare periculoasa a inflatiei, in conditiile efectului negativ al continuarii deprecierii euro si al nivelului ridicat al pretului petrolului asupra preturilor importurilor.



Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO