Business Internaţional

Oficiali ai Comisiei Europene, acuzati de a??inside tradinga??

29.06.2005, 18:05 10

Organismele ce reglementeaza piata de capital din Franta au demarat investigatii pentru a afla daca oficiali ai Comisiei Europene au avut legatura cu utilizarea de informatii confidentiale pentru realizarea unor tranzactii bursiere inainte de oferta in valoare de 4 miliarde de euro lansata in 2003 de compania canadiana Alcan pentru preluarea grupului francez de aluminiu Pechiney, relateaza Financial Times.

Procurorii francezi au primit in aceasta saptamåna dosarul cu rezultatele cercetarilor. Acesta descrie tranzactii neobisnuite cu actiuni Pechiney, care au avut loc inainte ca Alcan sa face publica oferta, in timp ce aceasta se informa la Comisia Europeana in legatura cu posibile obstacole concurentiale care ar putea sa impiedice realizarea achizitiei.

Comisia Europeana sustine ca nici unul dintre oficialii institutiei nu are legatura cu vreo ilegalitate. a??Punctul de vedere al Comisiei este ca suspiciunile sunt nefondatea??, a declarat Todd Jonathan, unul dintre componentii CE.

Comisia a pus la dispozitia Autoritatii Pietelor Financiare din Franta (AMF) o lista cu numele a sapte oficiali din Uniunea Europeana care au stiut despre oferta Alcan cu cåteva saptamåni inainte ca aceasta sa fie facuta publica.

Confrom cotidianului francez Le Figaro, in urma cercetarilor AMF s-a descoperit ca 11 milioane de actiuni si-au schimbat proprietarul la mijlocul anului 2003, cåstigurile potentiale fiind de aproximativ 5 milioane de euro.

Multe dintre aceste tranzactii s-au realizat in conturile unor clienti italieni, deschise in paradisuri fiscale ca Bermuda sau insula Man.

Avocatii Alcan au avut primele contacte cu oficiali ai Uniunii Europene in 13 iunie, iar compania a intrat in legatura cu autoritatile de la Bruxelles in 16 iunie, zi in care a debutat si seria de tranzactii dubioase. Canadienii au lansat oferta in 7 iulie. stelian.vezentan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO