Business Internaţional

Oficial polonez: Statele Unite vor stoca armament greu în Polonia

Oficial polonez: Statele Unite vor stoca armament greu...

Autor: Valentin Vidu - Mediafax

16.06.2015, 10:00 153

Armata americană efectuează exerciţii de amploare, împreună cu aliaţi NATO din Europa de Est, în contextul nemulţumirilor din regiune faţă de rolul Rusiei în conflictul din Ucraina.

Oficiali ruşi au ameninţat că planul de a depozita armament greu în Europa de Est ar putea avea "consecinţe periculoase".

Cele trei ţări baltice Letonia, Lituania şi Estonia plănuiesc, de asemenea, să găzduiască armament greu american, potrivit unor oficiali.

Însă Statele Unite au confirmat doar că urmează să trimită o brigadă blindată de până la 250 de vehicule, inclusiv tancuri, în Germania, pentru a-şi susţine aliaţii NATO.

Secretarul american al Apărării Ashton Carter urmează să decidă dacă vreunul dintre aceste vehicule va fi trimis în alte state europene.

"Deciziile se apropie", afirmă Siemoniak într-un mesaj postat luni pe Twitter, confirmând informaţii publicate de ziarul The New York Times în weekend potrivit cărora se discută despre depozitarea de armament greu în Polonia.

Prepoziţionarea unor asemenea vehicule blindate americane pe teritoriul unor aliaţi NATO - foste ţări comuniste - ar fi o premieră, de la sfârşitul Războiului Rece.

Nu va fi vorba despre o măsură ad-hoc, a subliniat ministrul polonez, ci "pentru ani şi decenii".

Până la 5.000 de militari NATO ar putea fi echipaţi cu armamentul care urmează să fie depozitat în Europa de Est. Acesta ar fi pregătit pentru o brigadă NATO de reacţie rapidă, convenită la summitul NATO de anul trecut.

Casa Albă şi Carter nu au aprobat încă măsura, iar locurile vizate nu au fost anunţate încă.

"Acesta este alt pas către construirea unei prezenţe americane mai mari în Polonia şi în regiune", a declarat Siemoniak pentru agenţia poloneză PAP.

"Dacă echipament militar american greu, inclusiv tancuri, baterii de artilerie şi alte echipamente chiar ajung în ţările baltice şi din Europa de Est, va fi cel mai agresiv pas făcut de Pentagon şi NATO de la Războiul Rece" încoace, a declarat luni generalul Iuri Iacubov, un oficial de la Ministerul rus al Apărării.

Generalul Iacubov a ameninţat că, în asemenea circustanţe, Rusia va "organiza măsuri de retorsiune pentru a-şi consolida frontierele de vest".

"Sperăm că raţiunea va prevala, iar situaţia din Europa va fi împiedicată să alunece într-o nouă confruntare militară care ar putea să aibă consecinţe periculoase", a afirmat Ministerul rus de externe într-un comunicat.

- Tensiuni pe tema rachetelor

Statele Unite construiesc o bază de apărare antirachetă la Redzikowo, în Polonia, în cadrul scutului menit să protejeze statele NATO de orice ameninţare a unor rachete cu rază lungă de acţiune din partea unor regimuri considerate ostile.

Rusia a condamnat planul de construire a scutului, acuzând NATO că pune în pericol securitatea europeană. Rusia ar fi staţionat rachete cu rază scurtă de acţiune de tip Iskander în enclava Kaliningrad, lângă Polonia şi ţările baltice.

NATO şi lideri occidentali acuză Rusia că trimite militari şi armament greu, inclusiv tancuri şi rachete, separatiştilor proruşi din estul Ucrainei. Moscova a negat în mod repetat acest lucru, insistând că ruşii care luptă pe teritoriul ucrainean sunt "voluntari".

Bombardamente şi confruntări intermitente ameninţă armistiţiul de la Minsk, încheiat în februarie, între rebeli şi Guvernul ucrainean.

Polonia şi cele trei foste republici sovietice baltice - Estonia, Letonia şi Lituania - sunt unii dintre cei mai vocali critici ai politicii Rusiei în Ucraina.

Tensiunile au escaladat în martie 2014, după ce Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea.

România, Ungaria şi Bulgaria au fost, de asemenea, prezentate ca posibile locuri de depozitare a unor echipamente militare americane grele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO