Business Internaţional

Oficial de la TNK-BP, arestat

27.05.2004, 00:00 20

Un oficial al companiei petroliere TNK-BP din Rusia a fost acuzat de procurorii regionali de abuz in serviciu dupa ce compania sa a fost suspectata ca a extras petrol fara avizele necesare de pe patru campuri petroliere.
Stanislav Tyurev, directorul executiv al Saratovneftgaz, o unitate a TNK-BP situata in Rusia centrala, a fost eliberat dupa plata unei cautiuni in valoare de un milion de ruble (34.500$) , a declarat Andrei Morozov, sef de ancheta al biroului procuraturii, intr-un interviu telefonic acordat The Moscow Times. Autoritatile l-au mai acuzat si arestat pe Alexander Kosiak, care a condus Saratovneftgaz in perioada 2000-2002, a mai declarat Morozov.
Aceasta actiune se inscrie intr-o serie de investigatii demarate de autoritatile ruse in privinta operatiunilor companiilor petroliere, pentru a stabili daca sunt respectate conditiile prevazute de licentele pentru exploatarea campurilor petroliere.
Anul trecut BP a incheiat o tranzactie in valoare de 7,7 miliarde dolari cu grupurile rusesti de investitii Alfa Group si Access Industries-Renova, infiintand TNK-BP pentru a improspata activele detinute deja in Rusia de grupul britanic cu campurile producatoare de petrol ale partenerilor sai. Saptamana trecuta TNK-BP a declarat ca Saratovneftgaz a intreprins toate masurile necesare pentru a obtine licentele de dezvoltare.
Investigatiile procuraturii vizeaza acuzele aduse companiei legate de obtinerea ilegala a unui profit de 161 milioane ruble (5,6 milioane$) prin extragere de titei fara licente corespunzatoare de pe patru campuri situate in regiunea Saratov, in ultimii patru ani. S-au mai formulat acuzatii penale impotriva oficialilor Ministerului de Resurse Naturale din departamentul regional, pentru ca au permis Saratovneftgaz sa opereze fara licente.
andreea.melinte@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO