Business Internaţional

Oficial bulgar: Serbia şi Macedonia de Nord sunt interesate de construirea unei noi centrale nucleare la Belene

Oficial bulgar: Serbia şi Macedonia de Nord sunt...

Autor: Bogdan Cojocaru

07.03.2019, 00:00 120

Serbia şi Macedonia de Nord s-au arătat interesate să participe la proiectul Bulgariei de construire a unei centrale nucleare la Belene, a declarat vicepremierul bulgar Tomislav Donchev, citat de Seenews.

„Două ţări balcanice - Macedonia de Nord şi Serbia - şi-au exprimat interesul în principiu pentru participarea la proiect“, a declarat Donchev într-un interviu difuzat în direct de televiziunea bulgară privată bTV. Statul bulgar va participa la compania mixtă care va dezvolta proiectul de la Belene prin intermediul echipamentelor fabricate deja pentru centrală, un pachet de acţiuni va fi deţinut de un investitor strategic şi o altă participaţie va fi propusă terţilor interesaţi, a spus Donchev. „Serbia şi Macedonia de Nord ar putea fi parteneri în această a treia componentă.“

În noiembrie, guvernul bulgar a aprobat proiectul de procedură al ministerului energiei pentru selectarea unui investitor strategic în cadrul proiectului. Procedura vizează invitarea exprimării interesului, urmată de cererile părţilor interesate, depunerea ofertelor angajante şi negocierile. Procedura va fi anunţată până la sfârşitul lunii martie, a spus Donchev. În iunie, parlamentul Bulgariei a mandatat ministerul energiei să caute investitori strategici dispuşi să construiască centrala nucleară de la Belene.

În ceea ce priveşte cheltuielile financiare, premierul Bojko Borissov şi ministrul energiei Temenujka Petkova au subliniat în repetate rânduri că Bulgaria va participa doar la com­pania de proiect printr-o contribuţie nemonetară - reactoarele şi alte echipamente plus staţia de construcţie şi licenţele necesare. În decembrie 2016, în urma unui arbitraj internaţional, Bulgaria a plătit 601,6 milioane de euro drept compensaţii companiei Atomstroyexport pentru echipamentul deja fabricat de compania rusă pentru viitoarea centrală nucleară. Echipamentul este acum depozitat la locul ales pentru construirea centralei electrice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO