Business Internaţional

OECD reduce perspectivele de creştere pentru economiile importante ale lumii: Guvernele ar trebui să îşi coordoneze acţiunile de politică economică pentru a evita o nouă criză

OECD reduce perspectivele de creştere pentru economiile...

Autor: Mediafax

07.03.2019, 00:00 136

Creşterea economică globală va încetini de la 3,6% în 2018 la 3,3% în acest an, pentru a accelera la 3,4% în 2020, conform prognozelor OCDE, care anticipează încetinirea economiilor mari ale lumii.

„O încetinire mai accentuată a oricărei economii majore ar putea afecta creşterea la nivel mondial, mai ales dacă efectele se răsfrâng asupra pieţelor financiare. Guvernele ar trebui să îşi coordoneze acţiunile de politică economică pentru a evita o nouă criză“, a declarat Laurence Boone, economistul-şef al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE). Riscurile abundă, de la pericolul încetinii activităţii în China la intensificarea conflictelor comerciale, al unui Brexit fără acord sau al unei crize a datoriilor, pe măsură ce împrumuturile au crescut în epoca ratelor scăzute ale dobânzilor.

Prognoza de creştere a economiei Germaniei a fost redusă cu mai mult de jumătate, OECD anticipând un avans de doar 0,7% anul acesta, faţă de 1,6%, cât estima anterior. Italia se va confrunta cu o recesiune mai lungă, organizaţia prognozând că PIB va scădea anul acesta cu 0,2 puncte procentuale, o schimbare drastică faţă de prognoza din noiembrie, care anticipa o creştere de 0,9 puncte procentuale. Şi creşterea economică a Franţei a fost, de asemenea, redusă, deşi doar la 1,3 puncte procentuale. Pentru zona euro se anticipează o creştere a PIB de un punct procentual, o scădere majoră faţă de cele 1,8 puncte procentuale prevăzute în luna noiembrie. Perspectiva Marii Britanii a fost, de asemenea, redusă la aproape jumătate, de la 1,4 puncte procentuale la 0,8 puncte procentuale.

Statele Unite vor încetini într-un ritm mai modest, de la 2,9 puncte procentuale în 2018 la 2,6 puncte procentuale în acest an şi 2,2 puncte procentuale în 2020. Rata de creştere economică a Chinei se va diminua cu până la 6,2 puncte procentuale anul acesta şi 6 puncte procentuale anul următor. Funcţionarii încearcă să stimuleze economia, dar „eficacitatea unor măsuri este dificil de calculat.“ Tarifele vamale recent introduse duc la creşterea preţurilor şi afectează investiţiile, a avertizat OCDE. Prognoza pentru Turcia anticipează o scădere a PIB de 1,8% pentru acest an, semnalizând o recesiune mult mai profundă decât la prognoza anterioară, care a anunţat o scădere de 0,4%. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO