Business Internaţional

Odată cu sosirea lui Biden şi plecarea lui Merkel, ţările din estul Europei riscă să devină izolate de restul UE. Combinaţia dintre o administraţie americană mai puţin dispusă să le facă pe plac şi un nou lider german fără ataşamentul lui Merkel faţă de regiune ameninţă să ducă la o izolare a ţărilor estice rebele

Odată cu sosirea lui Biden şi plecarea lui Merkel,...

Autor: Catalina Apostoiu

04.03.2021, 22:54 7947

Decizia premierului maghiar Viktor Orban de a-şi retrage partidul Fidesz din grupul Partidului Popular European din Parlamentul European înainte ca acesta să fie suspendat anunţă clar sfârşitul alianţei acestuia cu mainstreamul UE, scrie Bloomberg.

Mişcarea este un semn al unei mai ample alienări a statelor estice membre ale blocului, de la Polonia la Slovenia, ţări care au flirtat cu ceea ce Orban numeşte democraţia „iliberală“. În timp ce în urmă cu patru ani forţele populiste păreau a se afla în ascensiune la nivelul întregii Europe, sosirea preşedintelui american Joe Biden cu promisiunea de a pune capăt politicii „America First“ anunţă zile mai grele pentru liderii care se modelează după Donald Trump. În acelaşi timp, retragerea cancelarului Angela Merkel în această toamnă va priva lideri ca Orban de receptivitatea unui lider german care a menţinut canalele dialogului deschise, indiferent de amploarea divergenţelor.

Combinaţia dintre o administraţie americană mai puţin dispusă să le facă pe plac şi un nou lider german fără ataşamentul lui Merkel faţă de regiune ameninţă să ducă la o izolare a ţărilor estice rebele. De asemenea, Comisia Europeană s-ar putea simţi încurajată să ia măsuri mai dure împotriva Poloniei şi Ungariei, poate chiar şi o suspendare a plăţilor financiare.

„Peisajul după o schimbare în Washington şi perspectiva unei schimbări în Berlin devine mai complicat pentru UE şi în special pentru ţări ca Polonia“, declara recent Donald Tusk, fost premier polonez care a ocupat poziţia de preşedinte UE până în 2019.

Deşi Biden ar trebui primit cu braţele deschise la nivelul regiunii graţie poziţiei sale mai prudente cu privire la Rusia, acesta are în faţă relaţii tensionate cu liderii de acolo care au ajuns să se apropie de Trump şi să-l admire.

Cât despre Germania, „nu este clar dacă aceasta va continua să aibă nivelul de înţelegere şi disponibilitate pentru cooperare afişat de Merkel“, potrivit lui Tusk.

În pofida tuturor fricţiunilor politice, legăturile economice ale regiunii cu Germania se menţin puternice. Din cele 11 state membre fost comuniste ale UE, şapte, printre care Ungaria şi Polonia, au Germania ca cel mai important partener comercial.

Din perspectiva acestor legături, ţările rebele nu-şi pot permite să meargă prea departe cu plângerile.

Următorul pas va avea legătură cu statul de drept. Germania a făcut posibil un acord în decembrie care conferă comisiei puterea de a propune suspendarea plăţilor către ţările care submină independenţa sistemului juridic. Ungaria şi Polonia fac în prezent obiectul unor anchete UE.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO