Business Internaţional

Odata cu vacantele de vara in SUA, s-a deschis si sezonul calatoriilor aeriene

29.05.2006, 00:00 10

Desi inca se mai confrunta cu anumite probleme administrative, companiile aeriene, aeroporturile si celelalte autoritati ale transportului aerian anunta ca sunt pregatite pentru a intampina o vara care se anunta foarte aglomerata.

Specialistii preconizeaza pentru aceasta vara o crestere a pretului la biletele de avion, direct proportional cu numarul pasagerilor si al zborurilor aglomerate, scrie The Wall Street Journal Europe. Cu toate acestea, vestea buna este ca ar putea fi reduse intervalele de intarziere, care reprezinta o adevarata problema pentru toti calatorii.

Cu putin timp inainte de inceperea oficiala a acestei perioade, Administratia pentru Securitatea Transporturilor din SUA, liniile aeriene, aeroporturile si Administratia Federala a Aviatiei din SUA se pregatesc pentru intampinarea corespunzatoare a unei veri care se anunta foarte aglomerata.

Desi se confrunta cu un numar insuficient de personal si cu capacitatea necesara pentru a adaposti calatori in cazul in care furtunile sau alte fenomene naturale ar putrea intrerupe zboruile la limita, liniile aeriene asteapta vara intr-o forma operationala relativ buna. Mai mult decat atat, cifrele arata ca anul acesta s-a redus numarul intarzierilor de zbor, ale curselor anulate, ale bagajelor pierdute sau ale plangerilor din partea pasagerilor.

Cu toate acestea, numarul redus al personalului Administratiei pentru Securitatea Transporturilor va genera in aceasta vara cozi interminabile la punctele de verificare din aeroporturi.

Senatorul american Jane Harman a trimis o plagere scrisa lui Michael Chertoff, secretarul general in cadrul Administratiei pentru Securitatea Transporturilor, prin care il anunta ca va veni personal la Aeroportul International din Los Angeles, pentru a ajuta la caratul bagajelor, in cazul in care nu vor fi luate cat mai curand masuri pentru rezolvarea problemei lipsei de personal.

"Situatia este mai mult decat critica", spune Harman. Cu toate acestea, reprezentantii Administratiei pentru Securitatea Transporturilor au declarat ca atat problemele Aeroportului International din Los Angeles, cat si ale celorlalte aeroporturi vor fi rezolvate in timp util, fara a fi necesara interventia membrilor Congresului. Astfel, autoritatile Administratiei pentru Securitatea Transporturilor au declarat ca deja au fost luate masuri pentru a suplimenta numarul de personal din aeroporturi, inclusiv din Aeroportul International din Los Angeles.

"Suntem constienti de faptul ca in aceasta vara ne vom confrunta cu un numar crescut de calatori si tocmai de aceea, ne pregatim corepunzator pentru a putea oferi servicii cat mai bune", a spus Kip Hawley, seful Administratiei pentru securitatea transporturilor.

Planurile pentru aceasta vara presupun anumite schimbari, care ar putea dezamagi majoritatea calatorilor. Astfel, autoritatile liniilor aeriene au decis sa reduca numarul de locuri disponibile intr-un avion, marind, in schimb, pretul biletelor. Aceasta masura a fost luata in ciuda faptului ca numarul solicitarilor pentru calatoriile cu avionul era in crestere, motivul principal fiind ca era nevoie de o majorare a preturilor la bilete pentru a putea acoperi costurile pentru combustibil.

In aceste conditii, ar putea aparea anumite probleme, intrucat liniile aeriene cu greu vor mai putea face fata numarului crescut de calatori. Astfel, doar in primele trei luni ale anului, aproximativ 27% din calatori au ramas fara locuri si procentul este in crestere.

Potrivit datelor furnizate de Orbitz si Travelocity, doua dintre cele mai mari firme care se ocupa de vanzarea online a biletelor de avion, preturile biletelor in aceasta vara sunt cu aproximativ 10% mai mari decat cele de anul trecut.

Reprezentantii Asociatiei de Transport Aerian au declarat ca, incepand cu luna martie, preturile biletelor de avion au crescut cu 10,6%.

Totusi, preturile actuale nu le depasesc pe cele din 2000 si 2001. Mai mult decat atat, avand in vedere cresterea pretului la combustibili, oficialii Asociatiei de Transport Aerian spun ca biletele de avion sunt inca la pret de chilipir.

"Oamenii sunt insa maleabili. Ei se vor duce in vacante, chiar daca preturile biletelor de avion sunt ridicate", spune Mitch Truwit, CEO-ul Cendant, companie care activeaza in domeniul vanzarilor online de bilete pentru calatorii.

Pentru a combate preturile crescute la bilete, companiile aeriene au decis sa adauge curse suplimentare catre diverse destinatii interne sau externe.

Astfel, au fost adaugate zboruri de la Newark, New Jersey catre Cologne, Germania.

Totodata, compania aeriana Continental Airlines a introdus o oferta in regim coach, pentru un itinerar intre 17-24 iunie, disponibila la pretul de 892 de euro. In ceea ce priveste destinatiile interne, reprezentantii Travelocity spun ca pretul mediu pentru un bilet cu destinatia Aspen, Colorado este cu 2,5% mai ieftin decat era anul trecut.

In acelasi sens, pretul unui bilet pentru Montrose, Colorado a scazut cu 14 procente.

O alta veste buna pe care o dau companiile aeriene este ca anul acesta vor fi mai putine intarzieri ale avioanelor, intrucat in circuit sunt mai putine curse cu scop comercial, care zboara la nivel intern. Astfel, potrivit datelor furnizate de Biroul de Statistica a Transporturilor si Companiei American Express Publishing, in primele trei luni ale acestui an au fost cu 2,3% mai putine zboruri comerciale.

Mai mult decat atat, pentru primul trimestru al anului 2006, ponderea curselor care au avut intarziere de mai mult de 15 minute a fost de 23,2%, fata de 24,7%, anul trecut.

O alta bila alba pentru companiile aeriene o constituie scaderea numarului de curse anulate si al plangerilor din partea clientilor cu 19%.

Totodata, sunt din ce in ce mai putine bagaje declarate pierdute. Astfel, in primul trimestru al acestui an, a fost inregistrata o scadere de 9% a numarului de bagaje pierdute, in ciuda faptului ca sunt din ce in ce mai multi pasageri si, implicit, bagaje. Pana in momentul de fata, doar 1 din 160 de pasageri a raportat pierderea bagajelor.

Expertii avertizeaza calatorii ca in aceasta vara vor plati mai mult pentru biletele de avion si recomanda alegerea unor destinatii noi pentru a plati mai putin, intrucat unele rute au avut parte de o dublare a pretului pentru zbor.

O calatorie dus-intors cu destinatia Washington-San Francisco costa acum 383 de euro, comparativ cu 193, anul trecut. Totodata, pretul pentru cea mai ieftina cursa, cu destinatia Detriot-Tampa, a crescut de la 115 euro la 224 de euro, iar pentru destinatia Atlanta-Philadelphia pretul unui bilet dus-intors a crescut de la 122 de euro la 219 de euro.

Aceasta majorare de preturi ar putea duce la cresterea profitabilitatii industriei aeriene. Cu toate acestea, potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Michigan, clientii par a se simti nedreptatiti: "Calatorii simt ca platesc prea mult pentru servicii proaste", spune Claes Fornell, coordonatorul acestui studiu.

In aceste conditii, specialistii recomanda o solutie vialbila: renuntarea la calatoriile cu avionul, in favoarea vaselor de croaziera.

ana.raduta@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO