Business Internaţional

Cu ochii pe alegeri, guvernul Poloniei anunţă cheltuieli mai mari în sănătate şi reduceri de taxe. Aşa-numitul Acord Polonez va include susţinere pentru cei care achiziţionează locuinţe, pentru pensionari şi familii, cât şi reduceri de taxe pentru cei cu venituri mici şi mijlocii

Cu ochii pe alegeri, guvernul Poloniei anunţă...

Autor: Catalina Apostoiu

17.05.2021, 22:44 147

Guvernul conservator-naţio­nalist al Poloniei intenţionează să crească cheltuielile în domeniul sănătăţii şi să reducă impozitul pe venit ca parte a unui amplu program menit să impulsioneze economia în urma pandemiei, relatează Financial Times.

Aşa-numitul Acord Polonez, care va include susţinere pentru cei care achiziţionează locuinţe, pentru pensionari şi familii, cât şi reduceri de taxe pentru cei cu venituri mici şi mijlocii este privit drept un efort al partidului de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS) de a-şi întări poziţia înaintea alegerilor parlamentare ce ar urma să fie organizate în 2023 cel mai târziu.

Asemeni majorităţii ţărilor UE, Polonia a fost devastată de coronavirus, economia acesteia intrând în recesiune pentru prima dată în ultimele trei decenii. Premierul Mateusz Morawiecki a arătat că programul, care va fi întărit de credite şi granturi din fondul de redresare UE, reprezintă o şansă de a realiza visul polonezilor de a prinde din urmă ţările mai bogate din vestul Europei, cât şi de a creşte clasa de mijloc a ţării.

Ca parte a schimbărilor anunţate recent, PiS şi aliaţii săi mai mici intenţionează să majoreze cheltu­ielile pe sistemul de sănătate subfinanţat de la 5% din PIB în 2020 la peste 7% în 2030. Regulile privind creditele ipotecare vor fi de ase­menea modificate şi vor fi acordate garanţii pentru ca tinerilor să le fie mai uşor să-şi cumpere locuinţe. Vor exista de asemenea noi beneficii pentru familiile cu copii mici şi pentru pensionari, cât şi un program de investiţii despre care PiS susţine că va crea 500.000 de noi locuri de muncă. Morawiecki şi oficialii guvernului nu au oferit prea multe detalii privitoare la finanţarea reducerilor de taxe. Vicepremierul Jaroslaw Gowin a admis că polonezii mai bogaţi vor fi nevoiţi să plătească mai multe taxe, însă nu a oferit detalii. Acesta a precizat de asemenea că bugetul de stat va fi afectat. Ministrul polonez de finanţe Tadeusz Koscinski a declarat pentru FT că reducerile de taxe vor fi parţial finanţate de o creştere economică accelerată.

Totuşi, acesta a adăugat că deficitul fiscal va fi de asemenea parţial acoperit de contribuţiile sociale mai ridicate plătite de muncitori şi companii rezultate din unele modificări.

Potrivit lui Koscinski, costul anual net al reducerilor de taxe la nivelul bugetului de stat va fi de aproximativ 7 miliarde de zloţi (1,54 mld euro).

Adam Czerniak, economist la Polityka Insight, arată că estimările guvernului privind o creştere economică mai rapidă ce ar acoperi costul planurilor guvernului sunt „optimiste, dar cred că se pot materializa“.

PiS a câştigat puterea în 2015 cu programe de beneficii sociale generoase şi promisiunea de apărare a valorilor consevatoare. Potrivit Polskie Radio, sondajele recente arată că acesta se bucură în continuare de cea mai mare susţinere din rândul partidelor politice, deşi mai puţin decât în alegerile din 2019.

Guvernul s-a confruntat de asemenea cu probleme interne recent, un partid de coaliţie votând împotriva legislaţiei esenţiale pentru fondul de redresare UE.

„Este un plan de recuperare, însă de recuperare a propriului electorat“, arată Anna Materska-Sosnowska, politolog în cadrul Universităţii din Varşovia.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO