Business Internaţional

OCDE lanseaza critici dure la adresa Rusiei

22.06.2005, 19:21 11

Rusia trebuie sa elimine birocratia si coruptia daca vrea sa continue sa functioneze ca un stat de drept, au avertizat statele membre ale OCDE intr-un raport intitulat "Rusia: Formularea unui sistem de reguli pentru Piata", citat de BBC News.

Membrii organizatiei spun ca principalul punct slab al Rusiei consta in faptul ca li s-a oferit autoritatilor guvernamentale prea multa putere de decizie. Ea a sfatuit oficialii statului fost sovietic sa limiteze interventia statului in economie si sa se concentreze mai mult asupra reformelor economice.

"Lipsa unui progres real al reformelor specifice sectorului de gaz trebuie privita ca unul din cele mai dezastruoase esecuri ale politicii de guvernare ale actualei conduceri, spune raportul intocmit de OCDE.

Desi este unul dintre cei mai importanti furnizori de petrol si gaz la nivel mondial, Rusia a esuat in finalizarea procesului de capitalizare a preturilor record ale petrolului.

S-a inregistrat recent chiar si o scadere de 5,8% a previziunilor in ceea ce priveste cresterea Produsului Intern Brut.

In ciuda acestor rezultate negative, Marea Britanie va urma sa cedeze Rusiei, la sfarsitul anului, presedintia grupului de tari industrializate, G8.

OCDE a laudat Rusia pentru reformele deja puse in aplicare, insa condamna faptul ca actiunile autoritatilor statului s-au indepartat adesea de programul de reformare al guvernului rus. Ei au adaugat ca reforma este absolut necesara pentru cresterea economica pe termen lung a tarii.

Ei sfatuiesc autoritatile sa nu se lase convinse de diferitele propuneri ale persoanelor influente din mediul de afaceri.

"Puterea de convingere a unor anumiti indivizi poate fi enorma, mai ales daca este vorba de presedintii unor mari companii de stat sau ai unor companii private, dar foarte bine cotate pe piata. Iar slabiciunea sistemului administrativ actual al Rusiei face ca aceste persoane sa reuseasca chiar foarte usor sa influenteze clasa politica", apreciaza membrii OECD in cadrul aceluiasi raport.

Comportamentul autoritatii statale este caracterizat drept "mai mult interventionist, mai putin guvernat pe seama unor reguli bine stabilite si uneori inclinat spre exploatarea populatiei". Fraza face aluzie la sustinerea afacerilor murdare ale gigantului petrolier Iukos, si ale conducatorului acestuia.

Pe plan international, Iukos a pierdut oarecum in razboiul relatiilor publice. Analistii au considerat multa vreme ca acuzatiile aduse Iukos au fost parte dintr-o campanie orchestrata de Kremlin ca reactie la ambitiile politice ale fostului director executiv, Mihail Hodorkovski, aflat in acel timp in inchisoare, acuzat de frauda si evaziune fiscala.

Conform numeroaselor studii efectuate in acea vreme, transparenta mediului de afaceri rusesc s-a depreciat mult, si la fel si increderea investitorilor. Foarte multi dintre acestia au inceput sa isi puna problema daca sa mai ramana sau nu pe teritoriul rusesc.

Cert este ca Iukos a trecut foarte usor peste legi si taxele pe care le datora statului au reusit sa treaca neobservate o perioada foarte mare de timp.

Pana la urma, productia principala a companiei petroliere din Rusiei a fost transferata unei companii de stat, in timp ce presedintele Iukos, Mihail Hodorovski, a fost condamnat la noua ani de inchisoare la sfarsitul lunii mai.

Raportul mai spune ca trebuie create noi agentii de supraveghere fiscala, iar celor deja existente sa li se acorde mai multa independenta.

Seriozitatea aplicarii reformelor si legilor, precum si sporirea transparentei institutiilor de stat sunt deosebit de importante pentru transformarea Rusiei ca un stat de drept. alina.vasilca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO