Business Internaţional

OCDE îşi face autocritica: Am greşit prognozele pentru că nu am reuşit să înţelegem mecanismele crizei financiare globale şi cât de interconectate sunt sistemele bancare

OCDE îşi face autocritica: Am greşit prognozele pentru...

Autor: Bogdan Cojocaru

12.02.2014, 19:16 367

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a recunoscut că nu a reuşit să înţeleagă mecanismele crizei din zona euro şi ale crahului global şi cât de interconectate sunt sistemele bancare şi de aceea a comis erori “consistente” în prognozele de creştere economică din ultimii ani.

Organizaţia, care reprezintă unele dintre cele mai dezvoltate economii ale lumii, a anunţat că a supraestimat de mai multe ori perspectivele de creştere pentru diferite ţări între 2007 şi 2008. OCDE a revizuit în scădere prognozele în timpul crizei financiare, dar nu suficient de mult, scrie The Guardian.

“Prognozele au fost revizuite în scădere substanţial şi foarte rapid când a izbucnit criza financiară, dar evoluţiile economice s-au dovedit semnficativ mai slabe decât s-a anticipat”, se arată într-o analiză a OCDE. Cele mai grave erori au fost făcute în prognozele pentru anul următor.

Organizaţia a explicat că erorile reflectă faptul că nu a reuşit să evalueze traiectoria şi impactul crizei din zona euro şi să vadă cât de interdependente au devenit sistemele financiare naţionale.

Cu toate acestea, “erorile de proiecţie nu au avut o influenţă negativă semnificativă asupra consolidării fiscale”, asigură analiza.

OCDE notează că de cele mai multe ori modelele macroeconomice disponibile în timpul crizei au ignorat sistemul bancar şi nu au reuşit să prevadă posibilitatea ca deficitul de capital al băncilor şi restricţionarea creditării să afecteze economiile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO