Business Internaţional

OCDE: Economia mondială ar trebui să crească cu 4% sau mai mult

Catherine Mann, economistul-şef al OCDE. AFP/Mediafax Foto

Catherine Mann, economistul-şef al OCDE. AFP/Mediafax Foto

Autor: Daniela Stoican

17.11.2014, 00:03 189

Economia mondială ar trebui să crească într-un ritm mult mai rapid, avertizează economistul-şef al Organizaţiei pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare, în condiţiile în care liderii lumii au decis să ia sute de măsuri despre care speră că vor stimula creşterea economică mondială la summitul G20, scrie CNBC.

„Pe măsură ce pieţele emergente reprezintă din ce în ce mai mult din economia mondială, ar trebui să vedem economia mondială crescând cu 4% sau mai mult”, a declarat economistul-şef al OCDE Catherine Mann, aflată la summitul G20 care a avut loc în weekend în Brisbane, Australia. În cel mai recent raport asupra perspectivelor economice publicat luna aceasta, OCDE avertiza asupra „riscurilor majore prezente la orizont” pentru economia mondială, cum ar fi volatilitatea pieţelor, nivelul ridicat al datoriilor şi stagnarea economiei zonei euro.

Comentariile lui Mann vin în contextul în care ţările G20 au convenit asupra unor măsuri despre care spun că vor aduce o creştere economică mondială de 2,1% până în 2018, vor injecta 2.000 de miliarde de dolari în economia mondială şi vor crea milioane de locuri de muncă.

Liderii mondiali au convenit asupra a aproximativ 800 de măsuri printre care creşterea investiţiilor, îmbunătăţirea infrastructurii şi crearea unui sistem fiscal internaţional echitabil.

OCDE estimează o creştere a PIB-ului mondial de 3,3% anul acesta. Mann spune că ţările au făcut o serie de angajamente către OCDE o serie de angajamente în vederea intensificării ratei de creştere şi că acum se concentrează pe a le trage la răspundere.

 „Treaba noastră este să le spunem ţărilor: OK, ne-aţi spus ce veţi face, aşa că anul viitor ne vom uita la ce aţi spus că veţi face şi vom stabili dacă aţi făcut sau nu”.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO