Business Internaţional

Occidentul, infricosat ca Moscova ar putea cumpara totul

08.04.2008, 15:02 38

Elita mediului financiar rusesc se bucura de beneficii enorme de pe urma cresterii preturilor resurselor naturale si numerosi oameni de afaceri isi indreapta atentia catre Germania pentru noi oportunitati de investitii, scrie Der Spiegel. Cu toate acestea, legaturile stranse dintre afacerile si mediul politic din Rusia au dat nastere unor temeri conform carora Moscova ar fi interesata de cumpararea intregului Vest, companie dupa companie.
Harald Ruschel, un membru al consi-liului muncii al santie-rului naval Aker, din portul Rostock-Warnem?nde, in nordul Germaniei, se astepta la orice, de la lacrimi pana la huiduilei si fluieraturi. Totusi, nu se astepta ca cei 450 de muncitori care s-au intalnit pe santier recent sa aplaude discursul directorului executiv al Aker, Tom Einersten. Acesta din urma le-a spus angajatilor ca firma norvegiana Aker Yards a vandut un pachet majoritar de actiuni in cadrul a doua companii germane - una situata in Warnem?nde si alta in apropiere de Wismar - unor investitori rusi, mai exact grupului de investitii FLC West. Einersten a spus ca investitorii din Moscova l-au asigurat ca nu vor face schimbari in ce priveste personalul, pachetele compensatorii sau beneficiile extrasalariale.
"Este greu de crezut ca totul a mers atat de bine", a spus Ruschel, comentand reactia colegilor sai. De la unificarea Germaniei, acestia au vazut multi patroni venind si plecand, iar asteptarile le-au fost adeseori inselate.
De aceasta data insa angajatii pot rasufla usurati cand se gandesc la viitor. Comenzile sunt facute pe ani in avans, ceea ce explica faptul ca muncitorii lucreaza in trei schimburi zilnice la construirea navelor. Zilele acestea, lucratorii de pe santier monteaza elementele de suprastructura la pupa unui cargobot. Odata ce sectiunea de mijloc a navei si prora au fost asamblate, nava va masura 170 de metri in lungime si va avea o capacitate de 1.700 de containere. Constructorii de nave sunt in competitie pentru ocazia de a construi aceste vase de transport, in contextul globalizarii.
Cererea de nave este atat de mare incat investitorii rusi, nemaifiind multumiti cu simpla cumarare a lor, au decis sa achizitioneze intregul santier. Ei erau dispusi chiar sa plateasca in jur de 230 de milioane de euro pentru cele doua locuri, in Warnem?nde si Wismar. Se pare ca banii nu sunt o problema pentru oamenii de afaceri din Moscova.
Investitorii rusi au calatorit prin Germania vreme de doua luni, iar in tot acest timp au achizitionat companii si au urmarit indeaproape fiecare segment al industriei. Ei au cumparat actiuni in toate domeniile, de la firme de cosmetice pana la case de moda, grupuri de constructii si companii de turism. S-a spus chiar ca Sberbank, cea mai mare banca din Rusia dupa active, ar fi interesata de cumpararea unor divizii ale bancii germane Dresdner Bank. Tranzactia privind santierul naval este cea mai recenta dovada a interesului pe care investitorii rusi il manifesta pentru Germania. Cum la ei in tara nu a mai ramas aproape nimic de cumparat, oamenii de afaceri din Moscova isi cheltuiesc rublele in Vest, in special in Germania.
Numarul cazurilor in care companii rusesti au achizitionat pachete de actiuni in cadrul unor companii straine a crescut semnificativ inca din 2001, iar volumul investitiilor a urcat si el, de la 316 mil. euro in 2001 la aproximativ 15 miliarde de euro in 2007.
Totusi, numarul companiilor germane care investesc in Rusia este mai mare decat al celor rusesti care fac achizitii in Vest. Producatorii de automobile ca Volkswagen si BMW, dornice sa aiba profit de pe urma dezvoltarii de pe piata auto din Rusia, construiesc fabrici in Kaluga si Kalinigrad. Insa, in curand, investitiile isi vor schimba cursul, sau cel putin se vor echilibra. Acum cativa ani, nimeni nu ar fi crezut ca asa ceva este posibil.
Rusia era o tara uriasa ingropata in datorii, afectata de deprecierea monedei nationale. Semana mai degraba cu o natiune din lumea a treia, dependenta de imprumuturile din Vest, decat cu o tara puternica industrializata. Insa situatia s-a schimbat radical de atunci.
Acum, Rusia se comporta ca o adevarata putere economica. Liderii corporatiilor sunt increzatori si, cel mai important, foarte bogati. Ei poseda lucruri pentru care restul lumii ar plati sume frumoase de bani.
Nicio alta tara nu a avut de beneficiat atat de pe urma cresterii preturilor pe pietele bunurilor de larg consum. Rusia este cel mai mare exportator de gaze naturale din lume si a doua dupa Arabia Saudita in productia de petrol. Si productia de metale de uz industrial, precum otelul si nichelul, a dus la nasterea unor conglomerate conduse de oligarhi extrem de bogati.
Moscova, avand un fond de stabilizare si a treia rezerva monetara din lume, poseda acum un tezaur de aproximativ 420 de miliarde de euro. In ultimii ani, Rusia a avut excedent bugetar. "Fondurile exista, iar ele trebuie investite in ceva", spune Hens-Henning Scrsder, un expert in economia Rusiei al Institute for International and Security Affairs din Berlin. Rusia nu este singura tara care se afla in aceasta situatie.
Natiuni precum China, India si Rusia, odata sarace, investesc acum miliarde de dolari in tari puternic industrializate, fara sa aiba de suferit de pe urma crizei economice la nivel mondial. Sume enorme sunt vehiculate in intreaga lume, in cautarea unor investitii favorabile. Bancile de investitii isi pun serviciile de brokeraj la dispozitia clientilor proaspat imbogatiti, extinzandu-si filialele din Moscova si Sankt Petersburg. Se pare ca acestea sunt foarte numeroase si atractive in Germania.
Kalina, un producator de cosmetice din Ecaterinburg, a intrat pe piata germana cu trei ani in urma, cand a achizitionat un pachet majoritar de actiuni in cadrul companiei Dr. Scheller Cosmetics. De atunci, valul rusesc de investitii care inghitea companii de toate dimensiunile a fost de neoprit.
Investitiile rusesti acopera o plaja enorma, de la cumpararea unui mic aeroport din Strausberg, langa Berlin, cu suma de 4,6 milioane de euro, pana la investitia facuta de omul de afaceri Andrei Melnichenko in compania KAS din centrul Germaniei, sau la achizitia "tarului aluminiului", Oleg Deripaska, care a cumparat 10% din actiunile Hochtief, o firma de constructii cu sediul in Essen.
Sume enorme din strainatate au fost indreptate catre companiile germane listate la bursa din Germania a caror evolutie este urmarita de indicele DAX. In luna noiembrie a anului trecut, proprietarul celui mai mare producator de otel din Rusia, Alexei Mordashov, a cumparat 5% din actiunile companiei germane de turism TUI, destul cat sa poata exercita o influenta importanta asupra strategiei de piata.
Omul e afaceri rus Rustam Aksenenko, actionar al casei de moda Escada, nu este nici pe departe un partener din umbra. El detine aproape 27% din afacere si este membru al consiliului de administratie. Aksenenko a avut un rol important la demiterea fostului presedinte al companiei, Frank Rheinboldt, si la numirea succesorului acestuia. Acum el se lupta pentru viitorul companiei de moda cu fondul de investitii Apax Partners, un alt potential investitor important.
Atat in cazul Escada, cat si in cel al TUI, cumparatorii au urmat modelul clasic al pradatorului: cumpararea de actiuni in cadrul unor companii cunoscute, dar cu probleme si restructurarea lor in speranta ca eforturile vor fi rasplatite.
Vladimir Putin a decis acum ceva vreme ca viitorul tarii sale este in Vest. "Nu venim cu Kalasnikovurile, ci cu bani", a spus el in timpul unei vizite de acum doi ani in Germania. Succesorul sau la conducerea Rusiei, Dmitri Med-vedev, a anuntat deja ca intentioneaza sa continue in directia trasata de Putin. Pentru Medvedev este o "obligatie de guvern" sa sprijine companiile rusesti "in competitia globala, in special in domeniul tehnologic si cel energetic". KM, un cunoscut portal de internet, sintetizeaza strategia presedintelui rus: "Medvedev ii indeamna pe rusi sa cumpere Vestul".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO