Business Internaţional

Occidentul blochează petrolul libian

Occidentul blochează petrolul libian

Autor: Radu Racu

08.03.2011, 16:17 28
Marile companii petroliere şi băncile de pe WallStreet au oprit tranzacţiile cu ţiţeiul dinLibia ca urmare a sancţiunilor internaţionale impusestatului african, decizie care ar putea duce cotaţiilepetroliere la noi niveluri record scrie Wall Street Journal.

Banca americană Morgan Stanley, care cumpărăpetrol pentru clienţii săi, a oprit tranzacţiile,conform unei surse citate de publicaţie. Grupul petrolierConoco Philips a anunţat că nu mai exportă niciunstrop din cei 46.000 de barili pe care îi extrage zilnic dinLibia.

Exxon Mobil
a anunţat că respectă, de asemenea,sancţiunile impuse Libiei, în timp ce o sursă apropiată BP adeclarat că grupul britanic nu derulează noi tranzacţii comercialecu Libia.
Blocarea tranzacţiilor cu petrol libianaccentuează presiunea asupra cotaţiilor petroliere, care sesituează în prezent la maximul ultimilor doi ani şi jumătate. ÎnSUA, scumpirea petrolului s-a tradus în creşterea preţului la pompăcu 4,1%, la 3,52 dolari pe galon (aproximativ 3,8 litri).

În România, preţul benzinei creşte de mai multeori pe săptămână, iar în Bulgaria preţurilecombustibililor au ajuns la cele mai ridicate niveluri dinistorie, de 2,35 - 2,4 leva (1,2 euro) în cazul benzinei.

Libia
exportă zilnic 1,6 milioane barili de petrol, însădupă izbucnirea revoltelor cantitatea livrată a scăzut cu douătreimi.
Italia, Franţa, China, Germania şi Spania sunt cei maiimportanţi cumpărători de ţiţei libian, potrivit datelorDepartamentului Energiei din SUA, iar o parte a rafinăriilor dinaceste state vor trebui să găsească noi surse de aprovizionare,contribuind astfel la avansul cotaţiei pe piaţa internaţională,notează WSJ.

Creşterea cotaţiei petrolului până la 119 dolaripe baril a dus la creşterea preţurilor carburanţilor şi a pus înpericol redresarea economică. Impactul asupra preţurilor de consumar putea determina Banca Centrală Europeană (BCE) să majoreze înaprilie dobânda de politică monetară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO