Business Internaţional

Obisnuiti cu marile castiguri, investitorii individuali se retrag din fondurile slabe

27.03.2001, 00:00 13



Un numar record de fonduri mutuale (226) si-au inchis portile in 2000, pe fondul cresterii competitiei si a nerabdarii investitorilor, care doresc sa obtina profituri mari in timp scurt, informeaza cotidianul britanic Financial Times.

Mai mult, scaderea burselor din 2000 i-a enervat pe investitori, care asteptau aceeasi evolutie ca in 1999. Jumatate dintre acestea erau fonduri de investitii in obligatiuni, in timp ce aproape o treime erau fonduri de investitii in strainatate, se arata intr-un studiu elaborat de Thomson Financial.

Fondurile ar trebui sa detina active in valoare de aproximativ 25-50 de milioane de dolari pentru a deveni profitabile, astfel ca societatile care le administreaza prefera sa inchida fondurile care se zbat sa gaseasca investitori, indiferent de performantele financiare ale acestora.

Cresterea nerabdarii investitorilor a contribuit, de asemenea, la rata inalta de crestere a inchiderilor, afirma Ramy Shaalan, analist al fondurilor mutuale la Wiesenberger, divizie a firmei de consultanta Thomson Financial.

Shaalan, care a elaborat acest studiu, a declarat ca mult mai surprinzatoare decat numarul mare de inchideri, care reprezinta totusi mai putin de 1% din totalul de 12.000 de fonduri, este scaderea perioadei de timp pe care o acorda investitorii societatilor de administrare pentru a-si demonstra posibilitatile.

"Aceasta diminuare drastica a perioadei de viata a fondurilor care sfarsesc prin a fi lichidate subliniaza faptul ca investitorii devin din ce in ce mai putin rabdatori cu fondurile care inregistreaza performante mai slabe" a adaugat Shaalan.

Analistul a subliniat faptul ca 171 de fonduri mutuale au obtinut o rata de rentabilitate cu trei cifre in 1999. "Intrand in anul 2000, pretentiile investitorilor de la aceste institutii financiare au devenit mult mai mari.

Pe de alta parte, toleranta lor pentru fondurile cu performante mai putin bune a scazut sensibil. Decizia finala care este adoptata de societatile de administrare devine astfel: 'Ei bine, daca nu merg bine, sa le inchidem'", a afirmat Shaalan.

El nu crede ca scaderile burselor, consemnate in acest an, vor calma pretentiile investitorilor. "In 1999, daca un anumit fond nu avea o evolutie buna, societatea de administrare putea sa mute banii in cadrul altui fond.

Oare investitorii puteau avea rabdare in 2000, daca nici economia nu mergea prea bine?" se intreaba Shaalan.

Manifestarea lipsei de entuziasm pentru fondurile de investitii in obligatiuni sau pentru cele care se dezvolta in strainatate nu este foarte noua. In 1998, fondurile de investitii in afaceri de peste hotare se luptau din greu pentru atragerea investitorilor americani.

Rata inchiderilor era in medie intre 25% si 30% anual. Cea mai mare parte a populatiei care investea in fonduri mutuale considera ca nu este nevoie sa se aventureze pe piete percepute in general drept foarte riscante, mai ales deoarece, de cele mai multe ori, rata de rentabilitate era mica.

Cu aceeasi problema se confrunta si societatile care administreaza investitiile in obligatiuni sau alte titluri financiare cu venit fix. Acestea au fost cele mai putin populare tipuri de fonduri anul trecut, mai mult de jumatate din numarul de inchideri provenind din partea acestor institutii financiare.

In ultimii 10 ani, fondurile americane de investitii in actiuni au avut o rentabilitate anuala medie de 13,74%, in timp ce investitiile in obligatiuni nu le-au adus investitorilor decat 6,54% pe an, in aceeasi perioada, se arata in raportul firmei de consultanta Wiesenberger.

Pentru a revitaliza oarecum activitatea acestor institutii financiare, la inceputul acestui an, Comisia pentru Titluri Financiare si Burse de Valori a adoptat o noua serie de reglementari care incearca sa faca investitiile in fonduri mutuale mai usor de inteles.

Organismul american de supraveghere a pietelor de capital a cerut societatilor de administrare sa publice ratele de rentabilitate calculate pe baza profiturilor nete.

Oficialii Comisiei au declarat ca noile reguli erau necesare, deoarece multi investitori nu intelegeau clar impactul taxelor si impozitelor asupra investitiilor proprii.

Agentia estimeaza ca mai mult de 2,5% din profitul fondurilor de investitii in actiuni se pierde anual prin plata taxelor, mult mai mult decat pierderile cauzate de comisioane.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO