Business Internaţional

Obiectele vestimentare care s-ar putea scumpi după ce preţul bumbacului a atins maximul ultimului deceniu

Obiectele vestimentare care s-ar putea scumpi după ce...

Autor: Dorin Oancea

02.10.2021, 22:18 178

Contractele futures pentru bumbac crescut la nivelul maxim al ultimului deceniu, în condiţiile în care vremea nefavorabilă şi problemele de transport maritim ameninţă aprovizionarea, ceea ce duce la creşterea costurilor pentru îmbrăcăminte în întreaga lume, scrie Bloomberg.

Culturile din mai multe ţări cheie pentru cultivarea bumbacului înregistrează probleme, de la câmpurile inundate de ploi din SUA la cele infestate din India. În acelaşi timp, cumpărătorii de bumbac au nevoie de mai multă marfă: Mexicul şi China cumpără cantităţi record.

Problemele în aprovizionare sunt cauzate de tarifele mari de transport şi de tensiunile geopolitice, ce ţin de reacţiile internaţionale privind condiţiile de muncă din Xinjiang, cea mai mare regiune producătoare din China. Statele Unite au interzis importurile la începutul acestui an.

Toate acestea determină creşterea preţurilor, ceea ce înseamnă că preţul de fabricare a hainelor va fi în creştere. Acest lucru va reduce marjele producătorilor de îmbrăcăminte, cum ar fi Levi Strauss & Co. şi va avea ca rezultat o creştere a preţurilor pentru toate produsele, de la tricouri la blugi, în cazul în care comercianţii cu amănuntul vor încerca să transfere aceste cheltuieli către consumatori.

Preţul bunbacului a urcat cu 28% în acest an. În condiţiile în care se preconizează că bumbacul va înregistra un al doilea an de deficit de aprovizionare la nivel mondial, traderii aşteaptă o valoare actualizată a deficitului, care va fi publicată de către compania de cercetare Cotlook.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO