Business Internaţional

Obama şi Romney au primit până acum donaţii de 1,3 mld. dolari pentru cursa electorală

Obama şi Romney au primit până acum donaţii de 1,3 mld. dolari pentru cursa electorală

Foto AFP

Autor: Ioana Nita

15.10.2012, 00:02 95

Cursa frenetică pentru strângerea de fonduri a umplut cuferele campaniilor prezidenţiale de anul acesta cu peste 1,3 miliarde dolari. Începând cu luna mai, Obama a organizat 69 de evenimente de strângere de fonduri pentru campania sa prezidenţială, preţul unui bilet fiind de peste zece mii de dolari, iar contracandidatul său republicanul Mitt Romney a organizat 105 evenimente, scrie AFP.

Chiar dacă suma pare incredibil de mare, campania electorală pentru preşedinţie de anul acesta nu ar trebui să coste mai mult decât cea din 2008, pentru că acum Obama nu mai trebuie să finanţeze şi campania primară, pentru a câştiga nominalizarea democraţilor.

Până la 31 august Obama a strâns 432 milioane dolari, mai puţin decât cele 746 milioane dolari colectate în urmă cu patru ani, iar adversarul său Romney a primit donaţii de 274 milioane dolari, potrivit datelor de la comisia electorală federală.

Cele mai multe fonduri pentru cele două campanii prezidenţiale au fost strânse de Partidul Democrat şi de cel Republican - 233 milioane dolari, respectiv 283 milioane dolari -, iar grupurile partizane independente au reuşit să atragă 36 milioane dolari pentru Obama şi 97 milioane dolari pentru Romney.

Cu toate că actualul preşedinte nu a ajuns încă la nivelul donaţiilor obţinute în 2008, el este campionul donaţiilor "mărunte", 37% din cecurile primite fiind pentru sume mai mici de 200 dolari.

Cel care a donat cei mai mulţi bani pentru campania lui Romney prin intermediul grupului independent American Crossroads este miliardarul Harold Simmons, director executiv al companiei Contran Corporation. El a donat zece milioane de dolari. Nu departe de acesta se situează Bob Perry, şeful firmei de construcţii Perry Homes, cu o donaţie de şase milioane de dolari.

În timp ce candidaţii la preşedinţie primesc donaţii uriaşe, SUA au înregistrat în anul fiscal încheiat în luna septembrie al patrulea deficit bugetar ca mărime de după cel de-al Doilea Război Mondial. În anul fiscal 2012, deficitul bugetar a fost de 1.090 miliarde dolari, faţă de 1.300 miliarde dolari în 2011, potrivit trezoreriei. În 2009, deficitul bugetar s-a situat la 1.420 miliarde dolari, cel mai ridicat nivel din istorie. În septembrie anul acesta, SUA au avut un excedent de 75 miliarde dolari, comparativ cu un deficit de 62,7 miliarde dolari în aceeaşi lună a anului trecut.

Dacă politicienii din Congres nu reuşesc să ajungă la un conses în privinţa modului în care să fie reduse datoriile şi deficitul bugetar, peste trei luni va intra automat în vigoare un pachet de măsuri care ar duce la creşterea taxelor şi impozitelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO