Business Internaţional

Obama propune reducerea impozitului pe profit. Companiile americane vor plăti şi în SUA impozit pe veniturile obţinute în România

În an electoral, Obama propune reducerea impozitului pe profit

Barack Obama, preşedintele american

Autor: Alexandru Matei

22.02.2012, 11:12 326

Preşedintele american Barack Obama va propune reducerea impozitului pe profit de la 35% la 28%, dar va majora veniturile din taxe prin eliminarea a zeci de deduceri fiscale, scrie The Wall Street Journal.

Propunerea, ce va fi anunţată astăzi, va reduce impozitul efectiv plătit de producători "la nu mai mult de 25%", în scădere de la rata medie actuală de 32%. Vor fi majorate taxele aplicate companiilor petroliere, care vor pierde o serie de deduceri şi subvenţii importante.

Conform noului plan de impozitare, companiile americane ce au operaţiuni în străinătate vor fi nevoite să plătească pentru prima dată un impozit minim pe veniturile obţinute în afara Statelor Unite.

Pregătind dezbaterile cu Congresul şi grupurile din mediul de afaceri cu privire la noul cod fiscal, Casa Albă recomandă şi simplificarea birocraţiei pentru companiile mici şi reducerea impozitelor, dar şi eliminarea unor avantaje.

Administraţia Obama vrea să strângă 250 de miliarde de dolari în plus din taxe în următorii zece ani prin reducerea sau eliminarea unor deduceri temporare şi a altor subvenţii precum cea pentru cercetare şi experimentare.

Impozitul pe profit este o miză importantă în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din această toamnă, subiectul fiind atins de toţi candidaţii republicani. Mitt Romney a propus un impozit pe profit de 25%, iar Rick Santorum militează pentru o reducere la 17,5% a impozitului pe profit şi un impozit zero pentru companiile din producţie. Ron Paul vrea un impozit de 15%, iar Newt Gingrich de 12,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO