Business Internaţional

Obama, favorit pe piaţa futures la câştigarea alegerilor prezidenţiale din SUA

Foto: intrade.com

Foto: intrade.com

Autor: Andrei Chirileasa

06.11.2012, 19:32 872

Preşedintele american Barack Obama este considerat favorit la câştigarea unui nou mandat, potrivit pariurilor realizate de utilizatorii site-ului Intrade.com, unde se tranzacţionează contracte privind rezultatele a diferite evenimente, printre care şi alegerile prezidenţiale din SUA.

Preţul contractelor care-l dau câştigător pe Obama în alegeri a crescut pe parcursul zilei de la 6,8 dolari (corespunzător unei probablităţi de 68%) la 7,2 dolari (respectiv o probabilitate de 72%).

În acelaşi timp, contractele care-l dau câştigător pe contracandidatul său republican Mitt Romney au scăzut de la 3,2 dolari (32%) la 2,8 dolari (28%).

După trecerea evenimentului, contractele se decontează la preţul de 10 dolari, dacă evenimentul s-a întâmplat, sau la 0 dolari dacă evenimentul nu s-a întâmplat. De exemplu, cine cumpără un contract pe victoria lui Obama la 7,2 dolari va încasa 10 dolari dacă Obama câştigă sau nu va încasa nimic dacă acesta pierde. Deci, în cazul unei victorii a lui Obama, profitul ar fi de 38%.

În cazul unei victorii a lui Romney, cei care pariază pe el şi-ar putea înmulţi banii de 3,5 ori (de la 2,8 dolari la 10 dolari). Pentru fiecare contract există un vânzător şi un cumpărător, astfel că la final cineva câştigă şi cineva pierde, ca şi în cazul tranzacţiilor cu contracte futures.

În SUA există mai multe platforme unde se tranzacţionează probabilităţi ca anumite evenimente politice să se întâmple, dar sunt interzise pariurile pe rezultatul alegerilor prezidenţiale. Site-ul intrade.com este înregistrat în irlanda şi se adresează în special investitorilor din afara SUA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO