Business Internaţional

Obama: Estonia nu va fi niciodată singură în faţa Rusiei

Obama: Estonia nu va fi niciodată singură în faţa Rusiei

Autor: Ioana Bojan

03.09.2014, 15:15 232

Preşedintele Barack Obama a subliniat miercuri angajamentul Statelor Unite faţă de Estonia, membră a NATO, în momentul în care occidentalii denunţă acţiunile militare ilegale ale Rusiei în estul Ucrainei, relatează AFP.

"Estonia nu va fi niciodată singură", a declarat Obama în cadrul unei conferinţe de presă la Tallinn, alături de omologul său eston, Toomas Hendrik Ilves.

"Am venit aici pentru a exprima angajamentul nostru faţă de Estonia, un angajament de neclintit", a continuat el, reafirmând importanţa Articolului 5 al Alianţei Nord-Atlantice, potrivit căruia statele membre trebuie să acorde sprijin unui alt stat membru, dacă acesta este atacat.

Obama a anunţat de asemenea noi exerciţii aeriene americane în zonă.

În aprilie, Washingtonul a mobilizat 600 de soldaţi pentru exerciţii în Polonia şi în ţările baltice. În iunie, NATO a efectuat în ţările baltice importante manevre militare, cu participarea a zece state membre, unul dintre cele mai importante exerciţii de acest gen după anexarea Crimeei de către Rusia. Moscova a criticat ferm exerciţiul, calificându-l drept o "manifestare a intenţiilor ostile".

Preşedintele american Barack Obama a ajuns miercuri la Tallinn pentru a marca angajamentul Statelor Unite faţă de ţările baltice, într-un moment în care NATO denunţă acţiuni militare ilegale ale Rusiei în estul Ucrainei.

Aceasta este prima vizită a lui Obama într-o ţară baltică de la preluarea preşedinţiei în 2009 şi are loc într-un context extrem de tensionat între ţările NATO şi Rusia, într-un moment în care unii observatori se tem de izbucnirea unui conflict la scară mare în Europa.

Obiectivul afişat al Casei Albe este de a-l avertiza pe preşedintele rus Vladimir Putin împotriva tentaţiei de a ataca o ţară din cadrul Alianţei, reafirmând ataşamentul său faţă de articolul 5 privind apărarea colectivă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO