Business Internaţional

Oamenii nu mai cheltuie: Spania şi Germania se confruntă cu scăderi masive ale vânzărilor de retail în luna aprilie, un declin dublu faţă de cel din martie

Oamenii nu mai cheltuie: Spania şi Germania se...

Autor: Alex Ciutacu

28.05.2020, 13:41 2074

Vânzările de retail au scăzut într-un ritm record în Spania şi Germania, în timp ce inflaţia a încetinit, întrucât pandemia a forţat majoritatea magazinelor să se închidă, distrugând cererea din piaţă, potrivit datelor FT.

În aprilie, volumul vânzărilor de retail a scăzut în Spania cu 31,6%, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, conform datelor oficiale. Declinul îl depăşeşte cu uşurinţă pe cel de 14% înregistrat în luna martie.

În Germania, o serie de statistici preliminare arată că valoarea vânzărilor a scăzut cu 13,8% în comparaţie cu luna anterioară, conform biroului naţional de statistică Destatis. Declinul vine după o cădere de 7,5% în luna martie şi aruncă vânzările la nivelul din 2016.

Datele din Germania sunt bazate pe un nou indice experimental determinat în baza veniturilor colectate din taxe şi impozite – oferind rezultate preliminare înaintea datelor oficiale.

În ciuda faptului că ambele ţări au început relaxarea restricţiilor, nivelul cererii şi activitatea economică rămân în modul de criză.

Date separate din economia spaniolă relevă că preţurile de consum – un indicator al cererii într-un sens mai larg – s-au contractat cu 1% în luna mai, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, situându-se la minimul ultimilor patru ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO