Business Internaţional

Oamenii lui Bush incearca sa includa activele Fannie si Fredie in buget

12.09.2008, 22:16 17

Administratia Bush incearca sa gaseasca o solutie pentru integrarea activelor de 5.200 mld. dolari ale Fannie Mae si Freddie Mac in cadrul bugetului federal, au anuntat biroul de buget al Casei Albe si Departamentul de Trezorerie, citate de Bloomberg.
"Discutam cu Trezoreria si actionarii, insa nu am ajuns inca la o concluzie", a declarat Corinne Hirsch, purtatoare de cuvant a Office of Management and Budget. Si alte agentii analizeaza acest aspect.
In cadrul preluarii de catre autoritatile federale a celor doua companii sponsorizate de guvern, pe 7 septembrie, nu s-a determinat daca activele Fannie si Freddie vor fi incluse in buget sau daca acestea dispun de o garantie guvernamentala explicita. In cadrul unui interviu recent, secretarul Trezoreriei Henry Paulson vorbea despre necesitatea stabilirii in mod clar a existentei unei garantii guvernamentale.
O eventuala decizie de includere a Fannie si Freddie in buget nu ar echivala in mod automat cu o sustinere explicita din partea guvernului a datoriilor celor doua companii. O astfel de sustinere ar necesita o decizie a Congresului de modificare a statutului legal al companiilor ipotecare.
Trezoreria discuta cu biroul pentru buget despre cum ar trebui tratate Fannie si Freddie in cadrul bugetului, a declarat Jennifer Zucarelli, purtatoare de cuvant a Trezoreriei. Aceasta a refuzat sa precizeze ce fel de optiuni sunt luate in considerare.
"Motivul pentru care Fannie Mae a fost transformata intr-o intreprindere sponsorizata de guvern a fost eliminarea acesteia din buget", a declarat Peter Wallison, din cadrul American Enterprise Institute. Trezoreria si FHFA au readus cele doua companii ipotecare sub control federal pentru prima data in aproximativ 40 de ani, in conditiile in care pierderile nete de 14,9 miliarde de dolari inregistrate de acestea amenintau sa amplifice criza de pe piata imobiliara. Trezoreria s-a angajat sa investeasca pana la 200 miliarde de dolari in actiuni preferentiale si sa realizeze injectii de capital in cadrul celor doua companii pana in 2009 pentru a preintampina prabusirea lor.
Daca celor doua companii li s-ar acorda sprijin explicit, costurile titlurilor lor ar scadea dramatic pentru a se apropia de cele de trezorerie, a declarat Wallison.
Deficitul bugetar al Statelor Unite va avansa in anul fiscal urmator pana la un nivel de 438 miliarde de dolari de la 407 miliarde de dolari, au anuntat oficialii Congressional Budget Office (CBO) pe 9 septembrie, succesorului presedintelui George W. Bush urmand sa-i fie mai greu sa reduca taxele sau sa majoreze cheltuielile.
CBO, un furnizor de evaluari independente privitoare la deciziile economice si bugetare ale Statelor Unite pentru Congres, a declarat ca Trezoreria ar trebui sa incorporeze activele si pasivele Fannie Mae si Freddie Mac in cadrul bugetului.
Nivelul de control guvernamental sugereaza ca cheltuielile companiilor ar trebui considerate cheltuieli federale, iar toate veniturile din comisioane si alte venituri operationale ar trebui considerate venituri federale, a declarat Peter Orszag, director CBO, in cadrul unui interviu recent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO