Business Internaţional

Oamenii de afaceri şi politicienii elveţieni sunt îngrijoraţi că ţara lor se izolează de Uniunea Europeană

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Liviu Popescu

14.10.2014, 00:03 624

Mai mult de 100 de oameni de afaceri şi politicieni de elită din Elveţia, printre care şi vicepreşedintele Nestle, cer salvarea de la destrămare a acordurilor ţării cu Uniunea Europeană, scrie Euractiv.

Apelul publicat într-un cotidian elveţian vine în contextul în care din 2017 vor fi puse în aplicare anumite cote de imigraţie, în urma unui referendum din februarie anul acesta, care a decis limitarea numărului de imigranţi.

Printre cei peste 100 de membrii ai elitei politice şi de afaceri care au semnat apelul se numără fostul guvernator al Băncii Naţionale a Elveţiei Jean-Pierre Roth, vicepreşedintele Nestle Andreas Koopmann, preşedintele Swiss Reinsurance Walter Kielholz, preşedintele producătorului de chimicale Lonza Rolf Soiron, potrivit publicaţiei Schweiz am Sonntag. Documentul publicat pe site, care nu conţin lista completă a semnatarilor, avertizează împotriva “autoizolării” Elveţiei.

La referendumul din februarie 50,3% dintre alegătorii au aprobat o iniţiativă a partidului UDC (dreapta populistă) care cerea revenirea la cotele de imigraţie, sistem intrat în vigoare înainte de acordurile de liberă circulaţie cu UE, pentru a pune capăt imigraţiei în masă. Guvernul de la Berna a anunţat în iunie că va introduce din 2017 dispoziţiile iniţiativei, adică reinstaurarea sistemului de cote pentru reglementarea imigraţiei în Elveţia. Această mişcare ar putea încălca acordul de liberă circulaţie a persoanelor semnat de Elveţia cu Bruxelles şi ar pune în pericol şi celelalte acorduri cu UE.

La sfârşitul lunii noiembrie, elveţienii vor vota o iniţiativă şi mai radicală, care propune limitarea imigraţiei la 0,2% din populaţia rezidentă, echivalentul a aproape 16.000 de cetăţeni străini pe an. Înainte de intrare în vigoare a acordurilor de liberă circulaţie, în Elveţia soseau între 20.000 şi 30.000 de cetăţeni străini pe an, însă după aplicarea progresivă a acordurilor, începând cu 2002, numărul acestora a crescut considerabil, până la 80.000 de sosiri pe an. Străinii reprezintă aproape un sfert din populaţia de opt milioane de locuitori a Elveţiei, scria Reuters în februarie.

 “Cerem tuturor cetăţenilor, în special celor tineri, să ia parte la un dialog realist despre Europa bazat pe fapte, cu scopul de a îi oferi Elveţiei o politică coerentă pe termen lung în acest domeniu care îi va permite ţării să-şi reprezinte interesele cu succes într-un context european”, potrivit apelului.

Limitarea imigraţiei este contestată vehement de către autorităţile elveţiene, de patronate şi de numeroase partide de opoziţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO