Business Internaţional

Oamenii de afaceri francezi se revoltă împotriva planurilor preşedintelui Hollande

Oamenii de afaceri francezi se revoltă împotriva planurilor preşedintelui Hollande

Laurence Parisot, preşedinta Medef, cea mai puternică organizaţie patronală din Franţa

Autor: Ioana Nita

21.06.2012, 00:03 2874

Antreprenorii din Franţa se revoltă împotriva planurilor noului guvern socialist condus de preşe­dintele François Hollande de a majora taxele şi de a le impune noi restricţii angajatorilor, avertizând că ţara riscă astfel să fie izolată şi să fie blocate investiţiile într-un moment în care economia se chinuie să supravieţuiască, scrie Financial Times.

Nemulţumirea antreprenorilor fran­cezi a crescut după ce echipa preşedin­telui Francois Hollande a atacat decla­raţia premierului britanic David Came­ron, care a spus că va întinde covorul roşu pentru companiile care vor fugi de noul regim de impozitare din Franţa.

Planurile de impunere a unei taxe suplimentare pe dividendele distribuite de companii se adaugă temerilor oamenilor de afaceri deja scandalizaţi de propunerile de majorare a cotei de impozitare la 75% pentru venituri de peste un milion de euro şi de înăsprirea legislaţiei care va limita posibilităţile companiilor de a concedia angajaţi şi de a închide uzine.

"Nu trebuie să transformăm ţara noastră într-o enclavă rigidă, deconec­tată de la funcţionarea normală a eco­nomiei şi a pieţei", a afirmat Laurence Parisot, preşedinta Medef, cea mai puternică organizaţie patronală din Franţa. Ea a avertizat că Europa şi Franţa se află deja într-o "imensă" dificultate, profiturile şi comenzile companiilor fiind în scădere, iar investiţiile îngheţate. În aceste condiţii, planul guvernului privind introducerea unei taxe pe dividende aliniată la nivelul impozitului pe venit nu va face decât să "usuce" economia.

Parisot a menţionat că noul impozit pe dividende pentru companiile care îşi remunerează acţionarii va afecta întreprinderile mici şi mijlocii şi va reprezenta chiar un obstacol în calea intenţiei statului de a face companiile mai competitive.

"Este o contradicţie. Dacă creşte impozitul pe dividende există riscul ca investitorii privaţi să investească fie mai puţin, fie în altă parte sau chiar să oprească investiţiile complet", a precizat preşedinta Medef.

Propunerile lui Hollande

  • majorare a cotei de impozitare la 75% pentru venituri anuale de peste un milion de euro;

  • taxă suplimentară pe dividende;

  • majorarea impozitului pe avere şi pentru moşteniri;

  • impozitul pe dividende să fie aliniat cu impozitul pe venituri;

  • suprataxarea băncilor şi a companiilor de energie;

  • indexarea salariului minim cu o rată mai mare decât cea a inflaţiei;

  • restricţii legale pentru închiderea uzinelor;

  • o nouă lege privind concedierile "abuzive";

  • un salariu maxim anual de 450.000 euro pentru managerii companiilor naţionale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO