Business Internaţional

Oamenii de afaceri critica guvernul italian

17.12.2004, 00:00 13



Federatia angajatorilor italieni (Confindustria) a dat semnalul de alarma in privinta performantei economice slabe a Italiei, informeaza Financial Times.



Potrivit Confindustria, economia are cele mai serioase probleme din 1945, iar guvernul de centru-dreapta nu a reusit sa gaseasca solutii.



"Atinci cand o tara nu a mai crescut in 15 ani, are o productivitate mai scazuta decat partenerii sai europeni, ii lipsesc investitiile, ponderea exporturilor scade, productia stagneaza, costul muncii este mai ridicat decat in alte tari, companiile nu reusesc sa se extinda in ciuda tuturor sloganurilor, si respectiva tara nu se regaseste intre primii cinci investitori europeni in China si India, cum altfel am putea defini situatia?", se intreaba Luca Cordero di Montezemolo, presedintele Fiat si seful Confindustria.



"Fara a fi din cale afara de pesimist, nu pot sa-mi amintesc vreo alta perioada in care indicatorii sa fi semnalat toti rezultate atat de nesatisfacatoare, de la al doilea razboi mondial", a mai spus Montezemolo.



In acelasi timp in care presedintele producatorului auto facea aceste declaratii, guvernul italian se pregatea sa treaca prin Parlament legea bugetului pe 2005. Legea prevede reduceri de impozite, propuse in baza a ceea ce economistii considera a fi previziuni economice mai mult decat optimiste.



Pentru anul urmator, guvernul preconizeaza un ritm de crestere economica de 2,1%.



Confindustria si-a redus insa previziunile de crestere pe 2005, de la 2% la 1,4%, fapt care sugereaza ca veniturile mai mari aduse de o economie puternica s-ar putea sa nu se materializeze.



Economia Italiei a crescut intr-un ritm abia simtit in 2002 si 2003 si este prognozat sa creasca cu 1,2-1,4% in acest an.



Reducerile de impozite propuse de guvernul lui Berlusconi, in valoare de 6,5 miliarde euro, au starnit atat ingrijorarea Fondului Monetar International si a Comisiei Europene, cat si a pietelor financiare, in legatura cu disciplina bugetara a statului italian.



Confindustria a criticat guvernul pentru ca a redus impozitul pe profit cu numai 500 milioane euro.
ioana.leaua@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO