Business Internaţional

O veste bună pentru întreaga lume: Cel mai important bancher din America spune că dobânzile la dolar vor rămâne scăzute pentru mult timp

O veste bună pentru întreaga lume: Cel mai important...

Autor: Alex Ciutacu

05.03.2021, 13:36 561

Jerome Powell, preşedintele Rezervei Federale (n.red: banca centrală americană), a anunţat joi că se aşteaptă să apară presiuni inflaţioniste în următoarea perioadă, însă cel mai probabil nu cât să determine banca centrală să crească dobânzile, potrivit CNBC.

Pieţele au reacţionat negativ la comentariile lui Powell, întrucât bursele au înregistrat scăderi uşoare, iar randamentele pe titlurile de stat au crescut. Unii investitori şi economişti se aşteptau de la el să dea semnale de ajustare în ceea ce priveşte programul de achiziţie de active al băncii centrale.

Rezerva Federală are un program de achiziţie de active de 120 de miliarde de dolari, care include şi titluri de stat.

Powell a reiterat poziţia sa anterioară referitoare la inflaţie, susţinând că nu se aşteaptă ca aceste creşteri de preţuri să fie de durată sau semnificative, astfel încât nu va exista un motiv consistent pentru ca Fed să-şi acomodeze politica pe dobânzi.

Banca centrală americană preferă că inflaţia să stea în jurul nivelului de 2%, un nivel despre care consideră că arată o economie sănătoasă şi lasă totuşi loc de reducere a dobânzilor în vremuri de criză. Cu toate acestea, rata inflaţiei a stat mult sub acest nivel pentru cea mai mare parte a ultimilor zece ani, şi a continuat să scadă în timpul pandemiei.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO