Business Internaţional

O veste bună: Gigantul farmaceutic Pfizer ar putea lansa un medicament pentru tratarea COVID-19 până la finalul lui 2021

O veste bună: Gigantul farmaceutic Pfizer ar putea lansa...

Autor: Dorin Oancea

28.04.2021, 08:06 102

Medicamentul oral experimental al lui Pfizer pentru tratarea Covid-19 la primul semn de boală ar putea fi disponibil până la sfârşitul anului, a declarat CEO-ul companie, Albert Bourla, pentru CNBC.

Compania, care a dezvoltat primul vaccin autorizat Covid-19 din SUA împreună cu producătorul german BioNTech, a început în martie un studiu clinic pentru testarea unei noi terapii pentru boală. Medicamentul face parte dintr-o clasă de medicamente şi funcţionează prin inhibarea unei enzime de care virusul are nevoie pentru a se replica în celulele umane.

Astfel de inhibitori sunt utilizaţi pentru tratarea altor agenţi patogeni virali precum HIV şi hepatita C.

Dacă studiile clinice merg bine şi Food and Drug Administration îl aprobă, medicamentul ar putea fi distribuit în SUA până la sfârşitul anului, a declarat Bourla pentru CNBC.

Experţii în sănătate spun că medicamentul, administrat pe cale orală, ar putea aduce schimbări majore, în condiţiile în care persoanele nou infectate cu virusul îl pot folosi în afara spitalelor. Cercetătorii speră că medicamentul va împiedica evoluţia bolii şi va preveni internarea în spital.

În plus faţă de medicament, Pfizer îşi testează vaccinul la copii cu vârsta cuprinsă între 6 luni şi 11 ani. Vaccinarea copiilor este crucială pentru a pune capăt pandemiei de coronavirus, spun oficialii din sănătate publică şi experţii în boli infecţioase.

La începutul acestei luni, compania a cerut FDA să îşi extindă autorizaţia de vaccinare la adolescenţi cu vârste cuprinse între 12 şi 15 ani după ce s-a constatat că dozele sunt 100% eficiente, într-un studiu.

Bourla a declarat marţi CNBC că este „foarte optimist” că FDA va aproba utilizarea vaccinului pentru adolescenţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO