Business Internaţional

O urmă de speranţă: FMI revizuieşte estimarea pentru economia globală în 2020 la minus 4,4%, de la minus 4,9%

O urmă de speranţă: FMI revizuieşte estimarea pentru...

Autor: Alex Ciutacu

13.10.2020, 16:03 84

Fondul Monetar Internaţional (FMI) estimează o contracţie de 4,4% pentru economia globală în 2020, o estimare mai optimistă decât previziunea anterioară care calcula un minus de 4,9%, dar atrage atenţia asupra perspectivelor unei reveniri de lungă durată, neuniformă şi asupra căreia planează incertitudini, conform raportului „World Economic Forum”, revizuit pentru luna octombrie, citat de CNBC.

Estimarea cuprinde prezumţia că distanţarea socială se va menţine în continuare în 2021 şi că transmiterea locală va fi eliminată până la finalul anului 2022.

„Estimăm o recesiune cumva mai puţin severă, dar totuşi adâncă, pentru 2020, comparabilă cu estimarea din iunie 2020”, a notat Gita Gopinath, economistul-şef al FMI, în cel mai recent raport.

Ea a adăugat că revizuirea estimărilor iniţiale a fost influenţată de rezultate peste aşteptări în economiile avansate şi în China pe parcursului celui de-al doilea trimestru, cât şi de semnele care indică spre o revenire mai rapidă în al treilea treimestru.

Cu toate acestea, FMI a avertizat că această criză este departe de a se fi terminat.

„În timp ce economia globală îşi revine, această revenire va fi probabil de lungă durată, neuniformă şi plină de incertitudini”, a spus Gopinath.

Pieţele emergente şi economiile în curs de dezvoltare vor înregistra o contracţie de 3,3% în acest an, însă în anumite ţări PIB-ul va cădea chiar şi cu 10%, cum este cazul Indiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO