Business Internaţional

O teorie fascinantă: Spania va fi „următoarea Germanie“ pentru economia europeană

Gerhard Schröder, cancelarul Germaniei între 1998 şi 2005, este asociat cu programul de reforme „Agenda 2010” prin care s-au redus costurile sistemelor de protecţie socială, au fost diminuate taxele şi au fost modificate reglementările privind angajările şi salariile. Foto: AFP

Gerhard Schröder, cancelarul Germaniei între 1998 şi 2005, este asociat cu programul de reforme „Agenda 2010” prin care s-au redus costurile sistemelor de protecţie socială, au fost diminuate taxele şi au fost modificate reglementările privind angajările şi salariile. Foto: AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

15.02.2013, 00:06 7905

Spania va uzurpa poziţia Ger­maniei de principal centru de putere economică al Europei cu ajutorul forţei de muncă ieftine şi al reformelor structurale, care vor îmbunătăţi competitivitatea exporturilor, apreciază analiştii băncii americane de investiţii Morgan Stanley.

"Din cauza dobânzilor super-reduse, a sa­lariilor în creştere şi a preţurilor din imobiliare tot mai mari, Germania va vedea îmbu­nătăţindu-se cererea internă, pe de o parte, dar şi competitivitatea extrenă deterio­rându-se", scriu analiştii Joachim Fels şi Sung Woen Kang într-o analiză privitoare la economia mondială.

În schimb, Spania, unde costurile forţei de muncă scad din cauza recesiunii şi a re­formelor şi unde exporturile cresc puternic, este pe cale să devină "următoarea Ger­manie" a zonei euro, menţionează ei. Iar Spa­niei îi vor trebui doi-trei ani pentru a ajunge să rivalizeze cu Germania ca economie propulsată de exporturi, in­ter­valul reprezentând perioada în care re­formele structurale şi fiscale îşi vor produce efectele, a explicat Fels pentru CNBC.

Potrivit acestuia, costurile cu forţa de muncă vor rămâne scăzute în statul medi­teranean chiar şi după ce economia îşi va re­veni din recesiune, deoarece rata şo­majului va "fi ridicată pentru mult timp de-acum încolo".

Alţi analişti consideră scenariul Morgan Stanley prea fantezist. "În productivitate şi competitivitate se reflectă mai mult decât costul muncii. Altfel, având în vedere costul mediu salarial de un dolar pe zi din Bangladesh am putea ajunge la concluzia că acest stat va depăşi Germania în clasa­mentul elitei exporta­torilor", a spus Moorad Choudry, profesor la Universitatea Brunel.

"Economia spaniolă se confruntă cu blocaje la nivelul furnizării, suferă din cauza rigidităţii pieţei muncii, a birocraţiei exce­sive, a pierderilor bancare rezultate în urma păbuşirii pieţei imobiliare şi a unei note de plată costisitoare pentru protecţia socială", a afirmat el.

Unii analişti merg mai departe avertizând că Spania este pe cale să devină noua Grecie a Europei. Totuşi, Fels îşi susţine scenariul argumentând că şi clienţii săi sunt la fel de optimişti în privinţa economiei spaniole. La începutul săptă­mânii, preşedintele BCE Mario Draghi a declarat că Spania progresează semnificativ spre revenire economică.

Progrese vizibile

Dincolo de cuvinte şi scenarii, datele demonstrează că economia spaniolă face într-adevăr progrese în anumite direcţii. Astfel, deoarece piaţa internă s-a prăbuşit, unele companii s-au transformat în exportatori, iar pentru acestea statele din America de Sud sunt principalele ţinte deoarece aici au avantajul limbii comune, scrie agenţia Thomson Reuters.

Giganţi precum Telefonica şi banca Santander şi-au majorat expunerea la America de Sud pentru a contrabalansa pro­blemele de pe piaţa de origine.

Exporturile spaniole au crescut cu 40% din 2009, iar în primele zece luni ale anului trecut livrările către America de Sud au urcat cu apoape 19%, mai mult decât pentru oricare altă regiune. În luna iulie a anului trecut Spania a înregistrat primul excedent de cont curent - intrări nete de capital din comerţ şi alte surse - de după august 1998. Un nou surplus a fost consemnat în octombrie.

"Exporturi mai bune reflectă în mare măsură îmbunătăţirea competitivităţii", a spus Pier Carlo Padoan economist şef la OCDE.

În noiembrie, constructorul auto francez Renault a anunţat că va majora producţia şi va crea 1.300 de locuri de muncă în Spania, unde constul mediu orar pe unitate al muncii este cu o treime mai mic decât cel din Franţa. De asemenea, în noiembrie Ford a anunţat că va închide uzina Genk din Belgia, unde costul muncii este de două ori mai mare decât în Spania, şi va transfera producţia la o unitate din Valencia.

Spania are încă unele din cele mai slabe perspective de creştere economică pe termen scurt dintre marile economii europene. Însă, în Indexul Competitivităţii Globale al Forumului Economic Mondial această ţară a urcat de pe locul 42 în 2011 pe 36 în 2013. Germania a coborât de pe locul 5 pe 6.

Ca şi Spania, Germania şi-a diversificat exporturile spre regiuni din afara Europei, dar a început să facă aceasta în urmă cu 15 ani. De asemenea, economia germană s-a descurcat mai bine pe timp de criză deoarece reformele aplicate acum în restul Europei au fost implementate în Germania până în 2005.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO