Business Internaţional

O selecţie mai discretă decât cea pentru Papă: McKinsey, compania de consultanţă care fără un contract de un milion de euro nici nu se uită la tine, îşi caută un nou lider

O selecţie mai discretă decât cea pentru Papă:...

Autor: Catalina Apostoiu

07.11.2017, 21:00 3404

McKinsey, cea mai cunoscută firmă de consultanţă în management din lume, prinsă în prezent într-un scandal din Africa de Sud şi cu legături trecute cu scandalul Enron, a lansat unul dintre cele mai discrete procese de selecţie din lume, în încercarea de a-şi desemna un nou lider.

În România, McKinsey lucrează cu cele mai mari bănci şi cu companiile de telecom şi a fost condusă ani de zile de Andrei Caramitru. La conducerea companiei stă acum Daniel Spiridon. Candidaţii pentru poziţia de managing partner al McKinsey & Company, cea mai mare firmă de consultanţă în management din lume, ce oferă consultanţă la preţuri foarte mari multinaţionalelor şi guvernelor din întreaga lume, nu au voie să desfăşoare campanii oficiale, nu pot de­pune o declaraţie de intenţie, iar  aproa­pe toţi cei care participă la procesul de selecţie câştigă cel puţin un milion de dolari pe an, scrie The Guardian.

Deşi trans­parenţa este pro­mo­­vată de McKinsey ca fiind motorul din spa­tele unor perfor­man­ţe în creştere, fir­ma refuză să răspundă oricăror întrebări legate de procesul prin care partenerii săi îşi aleg un nou lider. Procesul de selecţie a început neoficial luna trecută, nu se va încheia mai devreme de primă­vara anului viitor şi este atât de discret şi arhaic, încât este asemuit cu cel de alegere a Papei, excluzând fumul alb.

Noul lider va avea legături cu unii dintre cei mai importanţi oameni ai lumii. Dominic Barton, actualul managing partner, se întâlneşte cu doi directori de companii sau lideri de guvern zilnic.

În prima rundă a procesului de selecţie, 550 de senior parteneri ai firmei vor nominaliza până la şapte candidaţi pentru postul deţinut în prezent de Dominic Barton, care a condus firma timp de opt ani şi care se va retrage în iunie. Barton nu mai are dreptul la al patrulea mandat.

„Procesul se aseamănă cu cel de alegere a unui nou Papă, nu există ba­ză de evaluare“ a candidaţilor, po­tri­vit unui fost partener din cadrul McKinsey.

„Este un vot bizar, fără candidaţi şi fără declaraţii de intenţie. Adesea, partenerii votează persoane pe care le cunosc“, adaugă fostul partener, citat de Financial Times.

Primii 10 candidaţi care primesc cel mai mare număr de voturi în prima rundă vor fi selectaţi pentru a doua rundă care va avea loc la începutul lunii februarie. În urma acestei runde vor rămâne doi candidaţi, iar câştigătorul va fi desemnat în runda finală, de la sfârşitul lunii februarie şi anunţat în martie.

Votul vine în contextul în care McKinsey, cu 29.000 de angajaţi în 65 de ţări, este implicat într-un scandal în Africa de Sud, fiind acuzată de dare de mită şi corupţie în legătură cu servicii desfăşurate pentru prieteni ai preşedintelui Jacob Zuma.

La începutul săptămânii, Barclays Africa şi Standard Bank, două dintre cele mai mari bănci din această ţară, au anunţat că au încheiat relaţiile cu McKinsey la numai două săptămâni după ce aceasta şi-a cerut scuze pentru a fi lucrat cu o companie având legătură cu controversata familie Gupta din Africa de Sud, potrivit Financial Times.

Performanţele lui Barton ar putea fi dificil de egalat, acesta conducând cu succes firma într-o perioadă în care reputaţia acesteia a avut de suferit. În urma scandalului de insider trading din anii 2011-2012, fostul managing director Rajat Gupta a fost condamnat la închisoare pentru a fi dezvăluit informaţii confidenţiale aflate în perioada în care a fost membru al boardului Goldman Sachs.

McKinsey pare să fi avut legătură şi cu scandalul Enron. Firma a fost scutită de soarta companie de contabilitate Arthur Andersen, care a dispărut în urma scandalului.

Există încă semne de întrebare legate de implicarea McKinsey în practicile care au dus la prăbuşirea Enron.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO