Business Internaţional

O revenire robustă a economiei mondiale nu va aduce un sfârşit al stimulentelor oferite fără număr de băncile centrale

O revenire robustă a economiei mondiale nu va aduce un...

Autor: Catalina Apostoiu

21.04.2021, 00:05 153

Redresarea în forţă a creşterii economiei mondiale nu este încă suficientă pentru majoritatea marilor bănci centrale ale lumii pentru o retragere a stimulentelor de urgenţă, potrivit Bloomberg.

O analiză trimestrială a poli­ticilor monetare ce acoperă 90% din economia mondială realizată de Bloomberg arată că banca centrală americană (Fed), Banca Centrală Europeană şi Banca Japoniei se numără printre instituţiile care ar urma să-şi menţină neschimbate dobânzile în acest an.

Perspectivele sugerează că oficialii doresc în continuare să garanteze revenirea de pe urma recesiunii cauzate anul trecut de pandemie prin menţinerea costurilor de finanţare ultrascăzute şi programelor de achiziţii de active. Acest lucru ar putea necesita ca aceştia să accepte orice creştere a inflaţiei care ar urma.

Şase bănci centrale, majoritatea de pe pieţele emergente, sunt în continuare aşteptate să-şi majoreze dobânzile. Printre acestea, Brazilia, Rusia şi Nigeria. Turcia este singura dintre cele monitorizate care este aşteptată să-şi dimi­nueze costurile de finanţare în acest an.

Pentru şeful Fed Jerome Powell, o întrebare cheie este legată de momentul lansării discuţiilor legate de restrân­gerea masivelor achiziţii de obligaţiuni dacă economia continuă să se redreseze în ritmul aşteptat.

Powell a evitat până acum să spe­cifice un moment pentru înce­tinirea achiziţiilor, dar a promis să-i aver­tizeze pe investitori din timp. Banca americană a semnalat de asemenea că se aşteaptă să menţină dobânzile în apropiere de zero până în 2023.

În ceea ce priveşte BCE, banca a promis să menţină condiţiile de finanţare pentru guverne, companii şi gospodării „favorabile“ până la încheierea crizei coronavirusului, recurgând la programul său de achiziţii de urgenţă, PEPP, pentru a ţine yieldurile obligaţiunilor scăzute, şi acordând credite ultraieftine băncilor.

PEPP urmează să fie menţinut până la finalul anului 2022 cel puţin, iar deşi strategii spun că nu vor cheltui toate fondurile dacă acest lucru nu va fi necesar, majoritatea economiştilor se aşteaptă ca acest lucru să se întâmple totuşi.

Redresarea zonei euro a fost amânată de o campanie de vaccinare lentă, iar preşedinta BCE Christine Lagarde a avertizat în mod repetat cu privire la riscurile retragerii premature a susţinerii.

În estul continentului, banca centrală a Poloniei, cea mai mare economie a regiunii, intenţionează să-şi menţină dobânda de referinţă la un minim record până la începutul anului viitor cel puţin.

Economia ţării s-a contractat pentru prima dată în aproape trei decenii în 2020, iar oficialii au intervenit prin introducerea unui program QE şi reducerea dobânzii de la 1,5% în trei paşi. Aceasta este aşteptată să-şi revină în acest an, deşi perspectivele au devenit recent mai nesigure pe fondul celui de-al treilea val al pandemiei.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO