Business Internaţional

O profesoară palestiniană, desemnată "cel mai bun profesor din lume", a câştigat un milion de dolari

O profesoară palestiniană, desemnată "cel mai bun...

Autor: Monica Stoica

14.03.2016, 14:27 403

Premiul pentru "cel mai bun profesor din lume" din anul 2016, a fost decernat profesoarei palestiniene Hanan Al Hroub, în cadrul galei Global Teacher Prize, care a avut loc pe pe 13 martie în Dubai.

Hroub, născut în Betleem, a aceeptat trofeul pe care a recunoscut că îl consideră "un merit al tuturor prefesorilor în general şi al profesorilor palestinieni în particular".

"Trebuie să crezi în ideile tale, să munceşti pentru materializarea lor, să-i convingi pe alţii că ideile sunt utile umanităţii şi să le răspândeşti în lume, astfel încât să te regăseşti pe tine.", a spus profesoara în cadrul evenimentului, conform unui material realizat de CNN.

Hanan Al Hroub a devenit profesoară după ce asupra soţului şi copiilor săi a fost deschis un foc armat, în timp ce se întorceau acasă dinspre şcoală."Întâmplarea le-a transformat copiilor mei comportamentul, personalităţile şi performanţele academice.", mărturiseşte Hroub într-o înregistrare video."Simţeam că sunt singură în această încercare de a-i face pe copiii mei să treacă peste incident. Niciun profesor nu a fost preocupat să-i vindece de suferinţă şi să-i pună pe picioare pe copii.", a mai spus Hroub.

Deşi nu a primit sprijin din partea sistemului de educaţie de stat, după acest incident, Hanan Al Hroub s-a gândit să inventeze jocuri pentru a reduce tensiunea şi pentru a le tămădui teama copiilor săi. Obisnuia să-i invite şi pe copiii vecinilor să participe în jocurile inventate de ea. Treptat, comportamentul copiilor şi notele acestora au început să se amelioreze. Acum, Hanan predă prin prisma jocului pentru a-i învăţa pe copii să înlăture şi să respingă violenţa.

"Unii copii nu experimentează probabil violenţa, arestul, asaltul, controlul militar pe pielea lor, cum se întâmplă în ţara noastră, însă o văd la televizor şi pe platformele reţelelor de socializare, deci tot îi afectează. Le spun tuturor profesorilor, fie că sunt sau nu palestinieni, că datoria noastră este umană şi umanitară, ţintele, scopurile noastre sunt nobile. Trebuie să me educăm copiii că singurele noastre arme sunt educaţia şi cunoaşterea.", a mai afirmat Hanan Al Hroub.

Papa Francisc a anunţat în cadrul unei videoconferinţe că Hroub a căştigat premiul. Suveranul pontif a precizat că, în viziunea sa, o ţintă a educaţiei este să înveţe copiii să se joace pentru a învăţa socializarea şi "bucuria vieţii".

Celebrităţi precum actorii Parineeti Chopra, Matthew McConaughey şi Salma Hayek au fost prezenţi la ceremonia desfăşurată la Dubai. Câştigătorul a fost ales de o pepinieră ce include educatori, antreprenori şi oameni de ştiinţă.

Premiul a fost creat de organizaţia non-profit Varkey Foundation, fondată de antreprenorul din Dubai, Sunny Varkey. Fundaţia îşi propune să "perfecţioneze standardele educaţiei pentru copiii defavorizaţi din toată lumea".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO