Business Internaţional

O nouă rundă în lupta cu pandemia COVID-19: Comisia Europeană pregăteşte împrumuturi de 100 de miliarde de euro pentru sprijinul financiar acordat statele UE

O nouă rundă în lupta cu pandemia COVID-19: Comisia...

Autor: Petru Mazilu, Mediafax

22.09.2020, 17:03 1573

Comisia Europeană a anunţat finalizarea sistemului de garanţii pentru un instrument SURE în valoare de 100 de miliarde de euro. Acesta va oferi statelor UE sprijin financiar în valoare de până la 100 de miliarde de euro.

Marţi, reprezentanţii Comisiei Europene au anunţat activarea instrumentului SURE, care va oferi sprijin financiar în valoare de până la 100 de miliarde de euro. Suma este menită să contribuie la protejarea locurilor de muncă şi a lucrătorilor afectaţi de pandemia de coronavirus.

Activarea survine în urma finalizării procedurilor naţionale de aprobare şi a semnăturilor necesare, din partea tuturor statelor membre, care prevăd acorduri de garantare cu Comisia în valoare totală de 25 de miliarde de euro.

Reprezentanţii Comisiei spun că angajamentul voluntar privind garanţiile reprezintă o expresie importantă a solidarităţii în faţa unei crize fără precedent. Aceste garanţii sunt necesare pentru a spori volumul împrumuturilor care pot fi acordate statelor membre, protejând, în acelaşi timp, ratingul de credit superior al Uniunii şi poziţia sa puternică pe pieţele internaţionale de capital.

Comisia a prezentat deja Consiliului propuneri de decizii de acordare a unui sprijin financiar în valoare de 87,3 miliarde de euro unui număr de 16 state membre prin intermediul instrumentului SURE. Odată ce Consiliul va adopta aceste propuneri, sprijinul financiar va lua forma unor împrumuturi pe care UE le va acorda statelor membre în condiţii avantajoase.

Aceste împrumuturi vor ajuta statele membre să abordeze creşterea bruscă a cheltuielilor publice necesare pentru a menţine locurile de muncă în contextul crizei pandemice. Mai precis, acestea vor ajuta statele membre să îşi acopere costurile legate în mod direct de finanţarea sistemelor naţionale de şomaj tehnic, precum şi de alte măsuri similare puse în aplicare ca răspuns la pandemia de coronavirus, în special pentru lucrătorii care desfăşoară o activitate independentă.

Ca activitate auxiliară, SURE ar putea finanţa, de asemenea, unele măsuri legate de sănătate, în special la locul de muncă, menite să asigure o revenire în siguranţă la o activitate economică normală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO