Business Internaţional

O nouă “Casă Albă” a răsărit în Irak

O nouă “Casă Albă” a răsărit în Irak

Autor: Oana Stupinean

01.11.2014, 09:07 838

După ce a admirat Casa Albă din Washington pentru „simplitatea şi frumuseţea sa”, Shihab N. Shihab, un om de afaceri kurd din Irak a investit 20 de milioane de dolari într-o replică a reşedinţei oficiale a preşedintelui american Barack Obama, scrie Bloomberg.

“Pot să mă bucur de dormitorul meu pentru tot restul vieţii, în timp ce Obama va trebui să-l elibereze când mandatul de preşedinte i se va termina”, spune Shihab.

Casa Albă din Irak are 3 etaje, dormitoare de 140 de metri pătraţi, o piscină, un cinema şi o baie turcească.

Încă din 2003, după înlăturarea dictatorului Saddam Husseim, regiunea autonomă a Kurdistanului Irakian a înregistrat o creştere economică semnificativă, atragerea investiţiilor străine fiind unul dintre motivele dezvoltării regiunii.

“Kurzii sunt foarte bogaţi şi dornici de a face investiţii”, spune Tania Toma consultant imobiliar la  Jones Lang LaSalle, companie de consultanţă imobiliară şi de brokeraj imobiliar din Statele Unite.

Investiţiile imboliare din Kurdistan au ajuns la 42 de miliarde de dolari din 2006 până în prezent, spune Sarbast Mantik, director al Direcţiei de Investiţii din Kurdistan. Emiratele Arabe au investit 2,5 miliarde de dolari în proprietăţi în timp ce investitorii turci au cheltuit 1,34 miliarde de dolari.

Piaţa imobiliară din Kurdistan a crescut semnificativ din 2010, când o casă costa aproximativ 240.000 de dolari, până la un nivel de 950.000 de dolari în prezent. Un apartament cu trei camere ajunge la aproximativ 300.000 de dolari, de la preţul de 110.000 de dolari, în 2011.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO