Business Internaţional

O nota de optimism in rezultatele bancilor UBS si HVB

14.05.2003, 00:00 19

UBS, a treia mare banca a Europei le-a oferit investitorilor sai descurajati un motiv de bucurie atunci cand a anuntat rezultate mai bune decat estimarile si a declarat ca este posibil ca momentul cel mai greu in recesiunea pietei de capital sa fi trecut, relateaza Finanial Times.
Dezvaluind o scadere de 11 procente a profitului net de pe primul trimestru, presedintele grupului Peter Wuffli a spus : "In timp ce un anumit grad de volatilitate nu poate fi exclus, noi credem ca presiunea exercitata asupra industriei noastre din partea mediului economic si a conditiilor pietei ar putea incepe sa se diminueze si ca am trecut de cele mai rele scaderi ale profitului".
Banca elvetiana a anuntat ca profitul net de pe primul trimestru a scazut pana la 920 milioane de dolari de la nivelul anterior de 1,04 mld. $, o scadere despre care s-a spus ca este "aproape in intregime" atribuita declinului cursului dolarului si a conditiilor slabe de tranzactii. Banca a mai anuntat ca profitul operational a crescut cu 35 de procente comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut.
Din a doua jumatate a acestui an, UBS nu va mai folosi denumirea de UBS Warburg sau cea de UBS PaineWebber, iar toate operatiunile de administrare a capitalului bancii cat si serviciile de investment banking vor fi promovate doar sub marca UBS.
Si a doua mare banca a Germaniei, grupul HVB a revenit la profit operational in primul trimestru al anului, pe fondul unei scaderi a costurilor administrative si a reducerii provizioanelor pentru creditele neperformante.
Insa HVB inca a inregistrat pierderi in contul de profit si pierderi, in suma de 77 de milioane de euro, dupa scaderea tuturor impozitelor. Dieter Rampl, director eecutiv al bancii este insa increzator ca are loc o redresare la nivel operational. "Noi suntem prevazatori dar optimisti fata de intregul an", a declarat Rampl.
HVB si-a redus provizioanele pentru imprumuturile neperformante cu 187 milioane de euro sau 19,7% comparativ cu anul trecut. Ca parte a programului de restructurare, costurile administrative au fost reduse cu 12,2 procente, ceea ce a condus la o imbunatatire a raportului costuri - venit de la 69,1% la 66% la sfarsitul anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO