Business Internaţional

O mare bancă rusă a băgat spaima în guvernul Slovaciei

O mare bancă rusă a băgat spaima în guvernul Slovaciei

Autor: Bogdan Cojocaru

08.02.2021, 00:04 2426

După ce banca rusă Sberbank, unul dintre cei mai mari cre­di­tori ai producătorului de energie electrică Slovenske Elektrarne, a solicitat noi garanţii pentru împrumutul său, minis­trul slovac al economiei, Richard Sulik, a reacţionat prompt şi a accelerat o propunere legislativă care să asigure că acţiunile companiilor din in­fras­tructura critică sunt vândute doar cu aprobarea gu­vernului. Slovenske este cel mai mare investitor din ţară.

Sberbank a acordat com­paniei slovace un împru­mut de 870 milioane euro în 2014, scrie Euractiv. De atunci, Slovenske Elek­trárne a folosit fondurile în principal pentru a investi în noi unităţi ale centralei electrice de la Mochovce. Însă întârzierea finalizării a produs companiei datorii uriaşe. Drept urmare, Sber­bank le-a solicitat la trei dintre acţionarii com­paniei, Enel, EPH şi statul slovac, să garanteze împrumutul cu propriile acţiuni.

Ministrul Sulik a propus modificarea legii privind infrastructura cri­tică pentru a proteja poziţia şi proprietăţile statului atunci când companiile sunt în pericol de faliment. Ministrul a spus că noua procedură ar permite vânzătorului să informeze ministerul economiei - fără a fi nevoie să aştepte aprobarea guvernului - şi să prezinte tranzacţia, care va fi ulterior evaluată de guvern.

În 2014, după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia, Sberbank a fost pusă pe lista sancţiunilor UE.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO