Business Internaţional

O mare bancă din Spania vrea să folosească toxinele din timpul crizei ca vitamine de creştere

O mare bancă din Spania vrea să folosească toxinele...

Autor: Luiza Chiroiu

20.05.2015, 00:04 730

Implozia bulei imobiliare din Spania din timpul marii crize financiare din 2008 a lăsat băncile cu portofolii extinse de credite ipotecare toxice şi a adus sistemul bancar local în pragul colapsului. Însă acum Banco Popular Espanol, unul dintre cele mai mari grupuri bancare spaniole, întoarce situaţia în favoarea sa. Banca îşi bazează creşterea pe revenirea pieţei imobiliare spaniole, care va transforma în „vitamine” fostele active imobiliare toxice, şi visează la extinderea în afara ţării.

Banco Popular are cea mai mare expunere la piaţa imobiliară dintre toate instituţiile bancare din Spania, împrumuturile şi activele din acest sector reprezentând 19% din total. A şasea bancă spaniolă după valoarea de piaţă a strâns în portofoliul său milioane de clădiri a căror construcţie nu a fost încheiată şi de locuinţe folosite de clienţi ca garanţie pentru credite pe care nu au mai reuşit să le plătească. Banca spaniolă a acordat împrumuturi către dezvoltatori imobiliari şi cumpărători de locuinţe în perioada boom-ului imobiliar, care s-a dezumflat brusc atunci când criza financiară a lovit Europa, scrie The Wall Street Journal.

Dacă în perioada recesiunii economice aceste active au împovărat portofoliul băncii, Banco Popular se află acum în poziţia de a profita cel mai mult dintre competitorii săi de revenirea pieţei imobiliare şi a preţurilor proprietăţilor, potrivit Societe Generale.

Banca vrea să-şi extindă operaţiunile în afara Spaniei prin achiziţii pentru a se proteja de o criză precum cea din 2008-2009. Atunci, evoluţia acţiunilor Banco Popular a fost afectată mai ales de reticenţa investitorilor de a se orienta către bănci cu operaţiuni exclusiv în Spania.

„Pentru crizele viitoare, am vrea ca operaţiunile băncii să fie mai diverse, ca să nu mai fim atât de dependenţi de o singură economie, aşa cum suntem acum”, spune Angel Ron, preşedintele Banco Popular, indicând pieţele din America Latină ca ţinte vizate pentru extindere.

Percepţia investitorilor faţă de banca spaniolă s-a schimbat în acest an, aceştia începând să cumpere din nou acţiuni la Banco Popular.

„Investitorii cumpără acţiuni la Popular pentru că este un mod de a miza pe revenirea economiei Spaniei”, afirmă Joseph Oughourlian, analist al firmei britanice de investiţii Amber Capital, care a deţinut şi în trecut acţiuni la Banco Popular.

Estimările arată că economia spaniolă va creşte cu 3% în acest an, mai rapid decât Germania, Franţa sau Italia. Un alt semn îmbucurător pentru economia spaniolă este faptul că împrumuturile pentru firme au început să crească. Aproximativ 42% dintre creditele Banco Popular au fost acordate către companii, proporţia fiind mai mare decât în cazul competitorilor.

Deşi preşedintele Banco Popular este convins că extinderea în afara Spaniei reprezintă o strategie bună pentru creşterea afacerii, investitorii nu sunt tocmai încântaţi de această iniţiativă. Acţiunile băncii au scăzut abrupt în martie, atunci când în presă au apărut informaţii legate de încercarea Banco Popular de a cumpăra diviziile Citigroup din America Centrală. Ulterior, grupul spaniol şi-a retras oferta, iar acţiunile sale şi-au revenit.

Se poate ca investitorii să nu fi uitat cum s-a încheiat ultima achiziţie făcută de Ron, preşedintele Banco Popular. În 2011, instituţia sa a cumpărat banca spaniolă Banco Pastor, care nu a trecut testele de stres ale autorităţilor europene de reglementare legate de bilanţul financiar. Achiziţia a cântărit greu în bilanţul Banco Popular, care a trebuit să strângă 2,5 miliarde de euro de la investitori în 2012, pentru a evita accesarea unui împrumut de la stat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO