Business Internaţional

O lume financiară care a luat-o razna, investitorii se roagă de Germania: „Vă rog, luaţi bani de la noi, ieftin!“ Berlinul: „Nein.“

O lume financiară care a luat-o razna, investitorii se...

Autor: Bogdan Cojocaru

06.08.2019, 00:00 4674

Pentru guvernul de la Berlin, ziua de vineri a fost una fericită, cel puţin din punctul de vedere al pieţei datoriilor germane. Întreaga curbă a yieldurilor obligaţiunilor nemţeşti s-a dus sub zero, scrie Financial Times. Aceasta înseamnă că dacă guvernul lansează emisiuni noi de obligaţiuni cu scadenţe de până la 30 de ani de acum încolo, se poate aştepta să plătească pentru serviciul datoriei mai puţin decât îl costă împrumutul în sine. De asemenenea, yieldurile mici implică un efect de multiplicare mai puternic pentru orice program de cheltuieli al guvernului.

Ce va face Berlinul cu această abundenţă de bani ieftini? Va finanţa construirea unei reţele de cabluri cu fibră optică, de care este atât de multă nevoie? Va sări în ajutorul producătorilor auto din ţară, care se confruntă cu o orientare de viaţă şi de moarte a preferinţelor pieţei către electricitate? Berlinul dă din umeri. În pofida unei decelerări destul de dramatice a economiei care, până în prezent, a fost motorul economic al regiunii, guvernul pare că are intenţia de a rămâne cumpătat.

„Nu ne aflăm într-o situaţie care să facă necesar sau înţelept să acţionăm ca şi cum am fi într-o criză. Nu suntem“, a declarat Olaf Scholz, ministrul finanţelor din Germania. Nu ar fi „o idee înţeleaptă“ ca guvernul să cheltuiască mai mult, deoarece acest lucru ar duce mai degrabă la creşterea preţurilor decât la consolidarea creşterii economice, a adăugat el. Pentru FT, randamentele germane sugerează că inflaţia şi poate şi creşterea economică vor rămâne inexistente în următorii ani. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO