Business Internaţional

O demisie neaşteptată, Yellen, FT şi anchete fără rezultat într-un scandal care distruge încrederea în cea mai puternică bancă centrală

Janet Yellen, preşedinta Rezervei Federale americane

Janet Yellen, preşedinta Rezervei Federale americane

Autor: Bogdan Cojocaru

05.04.2017, 21:00 3523
Demisia neaşteptată a unui oficial de top al Rezervei Federale americane implicat într-un scandal de scurgere de informaţii readuce în atenţie accesul anumitor actori de pe scena financiară la informaţii confidenţiale de la cea mai puternică bancă centrală din lume care le pot aduce acestora profit şi avantaje la care alţii nici nu pot visa.

Scandalul a început cu The Wall Street Journal publicând pe 28 septembrie 2012 un articol cu informaţii confidenţiale discutate la şedinţa de politică monetară din septembrie. Informaţiile ar fi trebuit să ajungă la public abia pe 4 octombrie. Pe 3 octombrie, Medley Global Advisors, o agenţie de informaţii economice, financiare şi politice achiziţionată de FT în 2010, publica mai multe detalii.

Acum, după cinci ani şi mai multe anchete pornite de diferite autorităţi care n-au ajuns la vreun rezultat, preşedintele Fed Richmond Jeffrey Lacker a demisionat, recunoscând că este implicat în scurgerea de informaţii prin confirmarea unor opţiuni de politică monetară pe care urma să le discute Fed, dar pe care interlocutorul său, un analist de la Medley, le ştia deja. Între timp, s-a aflat că şi actuala preşedintă a Fed Janet Yellen a discutat cu reprezentanţi ai firmei de informaţii în 2011 şi în 2012, înainte de şedinţă. Yellen era pe atunci vicepreşedintă.

Lacker, care se opunea frecvent consensului din boardul Fed, lasă în urmă întrebări deocamdată fără răspuns, cum ar fi cine este sursa primară a informaţiilor, şi un obicei care a stârnit furie în Congres şi distruge încrederea publicului în banca centrală. „Sunt câteva detalii care sugerează că Lacker nu a fost sursa primară de informaţii. Povestea nu s-a încheiat“, explică pentru Bloomberg Andrew Levin, fost consilier special al Fed.

Interlocutorul în cauză este australianca Regina Schleiger. Lacker a discutat cu ea telefonic. În octombrie 2012, după marea criză financiară,  o analiză „specială“ marca Medley a acesteia trimisă unor clienţi de pe Wall Street prezicea că Fed îşi va extinde programul de achiziţii de active pentru a include titluri de trezorerie de 45 de miliarde de dolari pe lună şi că nu va majora dobânzile, aflate aproape de zero, până când rata şomajului nu se va retrage la 6,5%. Medley nu vinde deloc ieftin astfel de informaţii. De asemenea, Schleiger a identificat poziţiile preferate de politică monetară ale fiecărui membru al Federal Open Market Committee (FOMC) şi a dezvăluit că economiştii Fed de la Washington lucrează peste program la un plan de stimulare economică, notează Financial Review.

Declaraţiile prin care Lacker îşi motivează demisia nu sugerează că el este cel care i-a vândut ponturile lui Medley. Propria anchetă a boardului Fed a găsit că „mai mulţi angajaţi ai băncii“ au discutat cu analista de la Medley.

Scurgerea de informaţii a fost investigată mai întâi de consiliul general al Fed, apoi de biroul Inspectoratului general - o subcomisie din cadrul Fed a Congresului -, de biroul din Districtul de Sud al New York al Procurorului General, de FBI şi de Commodity Futures Trading Commission.

Inspectoratul general a anunţat marţi că „va încheia investigaţia“ privind scurgerea de informaţii, notează Bloomberg. O anchetă anterioară a Fed stabilise că nu au existat încălcari grave ale politicilor de comunicare.

Un purtător de cuvânt al Comisiei de Servicii Financiare a Camerei Reprezentanţilor a declarat că ancheta lor continuă.

Când şi-a făcut autocritica, Lacker a spus că a omis să raporteze personalului FOMC că Schleiger deţinea informaţii confidenţiale de la ei.

De asemenea, Lacker a spus că a omis să raporteze şi biroului Consiliului general al Fed că analista deţinea acele informaţii.

Bancherul le-a spus în cele din urmă autorităţilor când a fost audiat în 2015 ca parte a investigaţiei Biroul din Districtul de Sud al New York al Procurorului General.

Lacker anunţa în ianuarie că se va retrage pe 1 octombrie, după 28 de ani de activitate la Richmond Fed. A fost preşedintele instituţiei din 2004 şi un susţinător al dobânzilor mai mari.

Medley a fost înfiinţată de un fost strateg al investitorului miliardar George Soros. Agenţia se promovează ca furnizor independent de informaţii despre evenimente politice şi macroeconomice prin „cultivarea de relaţii cu decidenţi de politici de top de peste tot în lume“.

Firma are ca angajaţi foşti experţi ai băncilor centrale şi jurnalişti. Fondurile de hedging şi alţi investitori instituţionali plătesc de obicei zeci de mii de dolari pentru a primi constant ştiri de la Medley.

Şefii băncilor centrale vorbesc periodic cu bancheri din sectorul privat, cu economişti, oameni de afaceri, investitori, traderi şi jurnalişti pentru a ţine pasul cu mersul economiei şi al pieţii şi pentru a câştiga încredere.

Dar divulgarea selectivă de informaţii confidenţiale unor publicaţii de nişă plătite de un grup select de traderi de pe Wall Street este neobişnuită deoarece aduce avantaje unui număr restrâns de investitori.

„Ancheta Medley este despre bancheri centrali care dau informaţii preferenţiale unui fond de informaţii politice care face milioane vânzând acel acces special“, spune J.W. Verret, profesor de drept bancar la George Mason University şi fost consilier la Comisia Camerei Reprezentanţilor pentru Servicii Financiare, care investighează cazul Medley.

„Miliarde de dolari pot fi tranzacţionate pe baza unor astfel de informaţii. Banca centrală îşi pierde cel puţin credibilitatea.“

Într-un alt caz asemănător, pe 19 august 2010, la nouă zile după ce Fed surprindea pieţele financiare cu decizia de a cumpăra mai multe obligaţiuni, un fost guvernator al băncii centrale, Larry Meyer, trimitea o notă clienţilor firmei sale de consultanţă cu un rezumat al şedinţei de politică monetară. Detaliile acestor întâlniri sunt făcute publice de obicei după trei săptămâni, astfel că clienţii lui Meyer ştiau ce gândeşte Fed cu mult înaintea celorlalţi investitori, scrie Reuters. Economist respectabil, Meyer îşi taxa clienţii cu 75.000 de dolari pentru produsele sale. Pornind de la acest caz, o anchetă Reuters a concluzionat că  oficialii Fed îşi lasă garda jos când vine vorba de foşti colegi şi alte contacte apropiate din sectorul privat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO