Business Internaţional

O decizie a UE scumpeşte asigurările pentru femei

Autor: Catalina Apostoiu

01.03.2011, 23:50 13

Companiilor de asigurări nu ar trebui să li se permită să facădiscriminări pe baza genului atunci când calculează preţulpoliţelor, potrivit unei decizii a înaltei curţi a UniuniiEuropene, ce va avea probabil drept rezultat o majorare a preţuluiasigurărilor pentru femei, scrie Bloomberg.

Actualul sistem "împiedică realizarea obiectivului tratării înmod egal a bărbaţilor şi femeilor şi va trebui considerat invaliddupă expirarea unei perioade de tranziţie", a decis CurteaEuropeană de Justiţie.

Deciziile curţii nu pot fi contestate. O lege existentă în UE,introdusă în 2004, permite ţărilor din regiune să facă odiferenţiere după sex în momentul calculării primelor de asiguraredacă datele indică faptul că "genul este un factor determinant înevaluarea riscului".

Noile reglementări ce introduc prime şi beneficii egale se voraplica începând cu 21 decembrie 2012. Primele de asigurări autopentru şoferiţe ar putea creşte cu până la 50% ca urmare aimplementării acestora, potrivit KPMG. De asemenea, asigurătoriişi-ar putea modifica modul în care-şi comercializează poliţele şiîn care-şi evaluează riscurile.

Michaela Koller, director general al federaţiei europene dindomeniul asigurărilor şi reasigurărilor CEA, spune că deciziareprezintă o veste rea. "Şoferiţele plătesc mai puţin pe asigurarepentru că în cazul lor probabilitatea de a avea un accident estemai redusă şi prin urmare cererile de despăgubire sunt mai reduseîn cazul femeilor decât al bărbaţilor. Pentru asigurările de viaţă,femeile plătesc în medie mai puţin pentru a reflecta speranţa maimare de viaţă, în timp ce veniturile din pensii pentru bărbaţi suntadesea mai ridicate pentru că în mod tipic aceştia îşi petrec maipuţini ani la pensie", se arată într-o declaraţie a AsociaţieiAsigurătorilor Britanici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO