Business Internaţional

​O companie de gaze din Polonia intenţionează să dea în judecată UE în legătură cu cazul Gazprom

​O companie de gaze din Polonia intenţionează să dea...

Autor: Catalina Apostoiu

01.11.2016, 22:00 373

Compania poloneză de stat din sectorul petrolului şi gazelor naturale PGNiG a anunţat că este pregătită să dea în judecată Comisia Europeană pentru încălcarea tratatelor UE în cazul în care nu va sancţiona compania rusească Gazprom, companie pe care PGNiG o acuză că abuzează de poziţia sa de monopol pe piaţa furnizării de gaze naturale către Europa, scrie Financial Times. 

Gazprom şi Comisia Europeană au indicat în această săptămână că grupul energetic de stat rus se va conforma diverselor cerinţe ale UE privitoare la modul în care comercializează gaze în Europa pentru a scăpa de o amendă pentru comportamentul anti-concurenţial din trecut şi a  pune capăt unei anchete de cinci ani. 

Acordul încheiat între cele două părţi, cât şi decizia de a acorda Gazprom acces sporit la gazoductul OPAL de importantţă strategică din Germania, încalcă tratatul UE şi regulile care guvernează piaţa internă, au declarat oficialii PGNiG, companie controlată de guvernul polonez.

“Aceste decizii reprezintă o ameninţare la adresa stabilităţii furnizării de gaze în Europa Centrală şi de Est”, se arată într-un comunicat al companiei poloneze. “PGNiG este pregătită să conteste ambele decizii la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene”.

Polonia şi statele baltice în special cer ca autorităţile de la Bruxelles să adopte o atitudine mai dură în relaţia cu Gazprom, companie despre care acestea spun că foloseşte furnizarea de gaze drept armă geopolitică în numele Moscovei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO