Business Internaţional

O comoară uriaşă de pe vremea piraţilor a devenit mărul discordiei pentru politicienii din Columbia

O comoară uriaşă de pe vremea piraţilor a devenit...

Autor: Iulian Tenchiu

06.10.2019, 23:07 7238

La 8 iunie 1708, galionul spaniol San José, care avea la bord o încărcătură impresionantă de aur, argint şi diamante, se sfărâma sub focul ghiulelor de tun trase de navele din marina britanică şi dispărea în apele Mării Caraibilor. Timp de câteva secole nu s-a ştiut nimic despre locaţia acestei comori, dar în 2015 guvernul din Columbia a anunţat că epava a fost descoperită. În prezent, toate partidele politice colombiene se luptă pentru custodia comorii, a cărei valoare este estimată la 20 miliarde de dolari.

„Caraibele sunt de-a dreptul magice. Acesta este realismul magic care ne caracterizează ţara. Nimeni nu ştie ce comori zac pe San José. Totul ar putea fi doar o legendă”, a declarat  Bibiana Rojas Meija, o pasionată de călătorie, citată de BBC.

Guvernul columbian nu a dezvăluit locaţia exactă a comori, care deseori este numită şi considerată  Sfântul Graal al tuturor naufragiilor. Cu toate acestea, există zvonuri potrivită cărora epava s-ar afla undeva în apropierea Insulelor Rosario, la doar 40 de km de oraşul spaniol Cartagena. Această navă împreună cu comoara sa, a bântuit de-a lungul anilor minţile multor scriitori. Unul dintre aceştia este Gabriel García Márquez, a cărui operă „Dragoste în vremea holerei” a fost construită în jurul legendei galionului San José, scrie BBC.

Se estimează că în apele Columbiei zac neatinse 1.000 de epave, care aşteaptă să fie descoperite. Cu toate acestea, cazul lui San José este unul ceva mai special, pentru că deşi a fost descoperit în apele columbiene nu există nicio garanţie că va rămâne sub juridiscţia acestui stat. Spania şi-a manifestat interesul pentru a prelua o parte din comoară, la fel şi naţiunea indigenă boliviană Qhara Qhara(care a făcut parte din vice-regatul Peru), de pe teritoriul căreia au fost extrase bogăţiile scufundate odată cu San José.

Galionul San José a părăsit portul oraşul portuar Portobelo în 1708, la sfârşitul lunii mai şi trebuia să ajungă la Regele Filip V al Spaniei, cunoscut pentru faptul că a finanţat Războiul de Succesiune Spaniolă cu ajutorul resurselor, care proveneau din coloniile spaniole. Bogăţiile de pe San José proveneau din Peru, una dintre cele mai importante cuceririi spaniole, care însă a ieşit de sub controlul acestora la începtul secolului XIX.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO