Business Internaţional

O bancă irlandeză dă bonusuri chiar înainte să fie naţionalizată

Autor: Catalina Apostoiu

09.12.2010, 23:35 14

Allied Irish Banks va acorda bonusuri în valoare totală de 34 demilioane de lire sterline (40 de milioane de euro) angajaţilor depe segmentul de investment banking, deşi creditorul irlandez estepe cale de a fi preluat aproape în întregime de către stat, pefondul crizei financiare cu care se confruntă Irlanda, potrivit TheTelegraph.

Până la 2.400 de angajaţi din Dublin ai diviziei de pieţe decapital a Allied Irish vor beneficia de bonusuri.

Decizia este aşteptată să stârnească nemulţumire în Irlanda lanumai câteva săptămâni după ce guvernul irlandez a fost obligat săaccepte un pachet de susţinere în valoare de 85 de miliarde deeuro.

În prezent, Allied Irish Banks este deţinută în proporţie de 19%de către statul irlandez, însă participaţia este aşteptată săcrească la peste 90% în urma unei a doua majorări de capital menitesă întărească banca cu probleme ca parte a unei mişcări derecapitalizare a sectorului bancar irlandez îndatorat. Acordareaacestor bonusuri va reaprinde discuţiile privitoare la plata încontinuare a unor bonusuri de ordinul milioanelor de lire sterlineîn City, cartierul financiar la Londrei, în pofida faptului că maimulţi creditori importanţi s-au aflat în pragul colapsului în2008.

Royal Bank of Scotland, deţinută în proporţie de 83% decontribuabili, a fost atacată în mod repetat de către politicienipentru acordarea de bonusuri importante, deşi banca a solicitatsprijin de stat de ordinul miliardelor de lire sterline.

Allied Irish s-a aflat în centrul atenţiei la începutulsăptămânii după ce s-a aflat că un grup de deţinători deobligaţiuni ale băncii ar putea contesta în instanţă planurileguvernului de a le impune pierderi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO