Business Internaţional

„O ameninţare la adresa democraţiei, instanţelor şi bugetelor“

„O ameninţare la adresa democraţiei, instanţelor şi...

Autor: Catalina Apostoiu

22.09.2016, 00:05 843
TTIP, acordul de liber schimb UE-SUA, este controversat în Europa pentru că include un mecanism prin care se doreşte rezolvarea litigiilor dintre investitori şi state în afara instanţelor obişnuite. Deutsche Welle a analizat această problemă împreună cu Gus Van Harten, expert în legislaţie internaţională privind investiţiile.

Europenii şi-au exprimat temerile privitoare la TTIP prin demonstraţii, cele mai recente în Germania. Protestatarii susţin că acordul va eroda standardele europene privitoare la protecţia alimentelor şi mediului, însă s-au spus foarte puţine referitor la ISDS, mecanismul de soluţionare a disputelor dintre investitori şi state.

ISDS este un sistem special de protecţie a investitorilor străini în faţa guvernelor, legislatorilor şi instanţelor ţărilor, explică Gus van Harten. Este un sistem puternic la nivel internaţional care le permite investitorilor să fie compensaţi cu bani publici în cazul unor decizii pe care le consideră incorecte. Banii sunt acordaţi în urma unui proces.

Din perspectiva cetăţenilor, aceştia şi-ar putea pierde, într-o anumită măsură, capacitatea de a influenţa ceea ce guvernele lor pot face. În acest fel, drepturile de vot au de suferit. Cetăţenii îşi asumă de asemenea noi riscuri pentru că este posibil ca taxele pe care le plătesc să fie folosite pentru acoperirea cazurilor ISDS.

În opinia lui Gus van Harten, ISDS nu are ce căuta într-un acord comercial, mecanismul privilegiind companiile foarte mari.

Întrebat dacă includerea ISDS în TTIP înseamnă practic că UE şi America nu au încredere una în cealaltă în privinţa sistemelor de justiţie, Gus van Harten arată că întreaga premisă a ISDS este că există ceva sistematic incorect în ceea ce priveşte instanţele locale, astfel încât investitorilor străini nu ar trebui să li se ceară niciodată să recurgă la astfel de instanţe înainte de a merge la nivel internaţional.

Mecanismul ISDS este unul fundamental neechilibrat din moment ce conferă drepturi extraordinare investitorilor străini la nivel internaţional, fără ca ţările să poată reclama la rândul lor. Acest lucru înseamnă că riscul de a pierde este mult mai mare pentru guverne, decât pentru o companie mare.

În concluzie ISDS reprezintă o problemă majoră din punct de vedere democratic, pentru că impune constrângeri cu privire la ceea ce pot face guvernele alese. Mecanismul oferă investitorilor străini un instrument special şi unic de a influenţa alegerile democratice ale guvernelor. ISDS reprezintă o ameninţare atât la adresa democraţiei, cât şi bugetelor publice.

Gus Van Harten este profesor la Osgoode Hall Law School din Toronto. El a predat şi la London School of Economics ca profesor de drept internaţional.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO