Business Internaţional

O altă economie europeană se prăbuşeşte: PIB-ul Sloveniei s-a contractat cu 13%

O altă economie europeană se prăbuşeşte: PIB-ul...

Autor: Dorin Oancea

31.08.2020, 14:29 172

Economia Sloveniei a scăzut cu 13% faţă de anul anterior în al doilea trimestru al anului 2020, a anunţat luni biroul de statistică, pe fondul pandemiei care a redus cheltuielile şi exporturile, anunţă Reuters.

Banca naţională a Sloveniei a declarat după anunţ că scăderea a fost în conformitate cu aşteptările şi că datele iniţiale pentru trimestrul al treilea „indică o revenire rapidă a creşterii economice în restul anului”, deşi riscurile rămân ridicate.

Cheltuielile casnice au scăzut cu 16,6% faţă de anul anterior, comparativ cu o scădere de 5,8% în trimestrul anterior, în timp ce exporturile au fost cu 24,5% mai mici. Investiţiile au scăzut cu 12,8% faţă de acelaşi trimestru al anului trecut. PIB-ul în prima jumătate a anului 2020 a scăzut cu 7,9% de la an la an, a declarat biroul.

Slovenia a introdus blocajul general împotriva coronavirusului la mijlocul lunii martie şi a început să renunţe la restricţii treptat, în a doua jumătate a lunii aprilie.

În luna mai a devenit prima ţară europeană care a declarat sfârşitul epidemiei COVID-19. Până în prezent, a raportat 2.883 de cazuri de coronavirus nou şi 133 de decese cauzate de COVID-19.

Guvernul se aşteaptă ca economia să se micşoreze cu 7,6% pe parcursul întregului 2020 şi să se majoreze cu 4,5% în 2021. Banca Sloveniei a confirmat luni prognoza din iunie, conform căreia PIB-ul va scădea cu 6,5% în acest an.

Economia Sloveniei a crescut cu 2,4% în 2019. Principalele exporturi includ autoturisme, piese auto, produse farmaceutice şi electrocasnice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO