Business Internaţional

NYSE ofera 8 miliarde de euro pentru Euronext

23.05.2006, 00:00 22

Euronext are de ales in acest moment intre o consolidare pe continentul european cu Deutsche Boerse sau o extindere in SUA prin fuziunea cu NYSE, care ar crea prima bursa transatlantica.

New York Stock Exchange, cea mai mare bursa de valori din Statele Unite, a facut o oferta de 8 mld. euro (10,2 mld. dolari) pentru a doua bursa europeana, Euronext, aceasta fuziune putand duce astfel la crearea primei burse transatlantice din lume, scrie Bloomberg.

Conducerea bursei americane a oferit 21,32 euro pentru fiecare actiune a Euronext plus actiuni ale noii companii rezultate din fuziune. Oferta echivaleaza cu un pret de 71 de euro pe actiune, adica cu 4,8% sub pretul de inchidere de vineri de la bursa din Paris.

Saptamana trecuta Euronext a fost ofertata si de Deutsche Boerse, oferta acesteia urmand sa se realizeze pe baza cursului mediu din ultimele trei luni ale acestor actiuni, dupa ce a negat in prealabil un raport al Financial Times potrivit caruia oferta s-ar ridica la 90 de euro pe actiune.

Conducerea Euronext va examina cele doua propuneri, iar actionarii vor lua o decizie in aceasta privinta la adunarea anuala a actionarilor de azi.

"O fuziune transatlantica ofera anumite avantaje", a declarat Philip Guziec, analist la Morningstar Investment Service. "Atat investitorii americani, cat si cei europeni vor fi priviti ca un intreg, iar pentru acest lucru este nevoie ca bursa sa activeze pe ambele continente", a adaugat el.

Impreuna, NYSE si Euronext au o capitalizare care se ridica la 21 mld. dolari, iar valoarea cumulata a tranzactiilor ar atinge 1.644 mld. euro pe luna, adica de doua ori mai mult ca bursa electronica Nasdaq. Pozitia fruntasa in topul burselor dupa valoarea de piata este detinuta in acest moment de bursa de marfuri din Chicago (Chicago Merchantile Exchage) cu 12,2 mld. euro, insa aceasta ar urma sa fie detronata daca fuziunea are loc. Reprezentantii operatorului bursier de pe piata germana au declarat ca fuziunea cu Euronext va reduce semnificativ costul tranzactiilor bursiere, fapt ce ar majora castigurile investitorilor.

Actualul director executiv al NYSE, John Thain, ar urma sa conduca compania nou formata, iar Jean-Francois Theodore, directorul executiv al Euronext, ar conduce in continuare operatiunile pe continentul european. Compania rezultata in urma fuziunii s-ar numi NYSE Euronext si ar avea sediul la New York. Din totalul de 20 de membri ai consiulului de conducere, NYSE ar fi reprezentata cu 11 directori.

Oficialii NYSE sunt convinsi ca aceasta afacere le va aduce reduceri ale cheltuielilor de circa 293 mil. euro.

Thain se grabeste sa incheie aceasta tranzactie dupa ce Nasdaq a achizitionat putin peste 25% din pachetul de actiuni al bursei de valori din Londra (LSE), fapt ce creeaza o piedica in calea oricarei oferte venita din afara. "Fuziunea cu Euronext ne va permite sa imbunatatim considerabil piata derivativelor", spune Jack Wilentz, membru de 43 de ani la NYSE, care detine actiuni la acest operator. "Contractele futures reprezinta o oportunitate pentru noi, pentru ca nu activam inca pe acest segment", a continuat el.

Actiunile Euronext s-au depreciat cu 1,3%, pana la un curs de 73,65 euro in cursul sedintei de ieri, iar cele ale Deutsche Boerse au scazut cu 1%, ajungand la 63,82 euro pe actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO