Business Internaţional

NYSE isi face curatenie in conducere

27.05.2003, 00:00 20

Bursa de la New York (NYSE), criticata pentru greselile de guvernare corporatista si posibilele delicte comise pe ringul sau de tranzactionare, va efectua in urmatoarea perioada cea mai ampla revizuire a structurii consiliului sau de conducere din anii '70.
In cadrul acestei operatiuni vor fi luate in discutie toate problemele, inclusiv delicatul subiect al pachetelor de plati acordate directorilor executivi, a anuntat Leon Panetta, director in cadrul NYSE.
Panetta, co-presedinte al unui comitet NYSE ce se va ocupa de aceasta operatiune, a declarat: "Guvernarea bursei nu a mai fost revizuita de mult timp. Parerea comitetului constituit este ca va fi necesara o analiza a tuturor aspectelor, inclusiv a modului in care sunt stabilite si dezvaluite compensatiile".
Comitetul se va intruni in aceasta saptamana pentru a stabili modul in care se va desfasura ancheta, ce va dura pana catre sfarsitul toamnei.
Recent, NYSE a dezvaluit faptul ca Richard Grasso, presedinte si director executiv, a primit o suma de peste 10 milioane de dolari pe anul 2002 in ciuda declinului preturilor la actiuni. Bursa era deja criticata pentru felul in care fusesera numiti membrii consiliului.
In plus, banca de investitii Invemed Associates, ce este condusa de Kenneth Langone, presedinte al comitetului de compensatii din cadrul NYSE, a fost anchetata pentru a se stabili daca a obtinut profituri excesive din alocarea de oferte publice initiale.
Espen Eckbo, director al centrului pentru guvernare corporatista din cadrul Dartmouth College, a aratat ca independenta consiliului si sistemul de compensatii reprezinta principalele probleme ce vor fi analizate. "Este foarte important pentru institutii cum este NYSE sa dispuna de sisteme transparente si sa nu existe nici un conflict de interese intre directori".
Panetta a declarat ca se va analiza de asemenea necesitatea existentei a 27 de membri in cadrul consiliului, cat si rolurile pe care ar trebui sa le indeplineasca reprezentantii publici, si anume cei 12 membri desemnati in cadrul consiliului pentru a reprezenta interesul public.
"Consiliul a evoluat pe baza unei combinatii de reguli si traditie. Acum, NYSE are ocazia de a stabili o structura de guvernare pentru secolul 21," a declarat Panetta.
Bursa a inasprit conditiile impuse companiilor listate dupa o serie de scandaluri izbucnite anul trecut.
Panetta a declarat: "Traim intr-o lume diferita, in care regulile de guvernare corporatista au devenit mai severe, iar noi trebuie sa stabilim standardele".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO