Business Internaţional

NYSE devine societate comerciala

08.12.2005, 19:25 17

Proprietarii New York Stock Exchange au aprobat achizitionarea grupului Archipelago Holdings, o companie care tranzactioneaza actiuni online, pentru 9 mld. dolari (7,65 mld. euro), ceea ce va transforma organizatia intr-o societate comerciala care beneficiaza de platforme de tranzactionare de ultima generatie, scrie The International Herald Tribune.

Asa cum era de asteptat, peste 95% din cei care au votat au fost de acord cu afacerea, in conditiile in care aproximativ 90% din membri si-au exprimat parerea. In prezent NYSE are 1.366 de membri.

"Este intr-adevar o zi istorica pentru NYSE si un eveniment de o importanta cruciala pentru noi, pentru clientii nostri si pentru piata de capital din America", a declarat John Thain, directorul executiv NYSE.

Actionarii Archipelago au aprobat in cadrul unei intalniri de la Chicago afacerea, insa purtatoarea de cuvant a companiei a declarat ca nu doreste sa dea mai multe amanunte legate de vot. Conform acordului, membrii NYSE vor primi peste 5 mil. dolari (4,25 mil. euro) pentru fiecare fotoliu pe care il detin, din care numai 300.000 de dolari (255.000 de euro) vor fi cash, restul fiind reprezentat de actiuni in noua companie. Actiunile nu vor putea fi vandute cel putin trei ani. Titlurile detinute de actionarii Archipelago vor fi transferate noii companii, care se va numi NYSE Group.

Noua companie va putea tranzactiona atat actiunile listate pe NYSE si Nasdaq, cat si pe cele listate pe platforma electronica a Archipelago. Cu toate ca majoritatea membrilor NYSE au aprobat afacerea, au existat si voci care au contestat-o. Astfel, William Higgins, unul din veteranii NYSE, a facut apel la tribunal sustinand ca amestecul Goldman Sachs in consilierea NYSE si Arca a condus la conflicte grave de interese. Luna trecuta insa, datorita interventiei unei a treia parti, Higgins a semnat o intelegere. Cea de-a treia parte, Citigroup, a concluzionat ca afacerea a fost incheiata corect din toate punctele de vedere.

Valoarea actiunilor Archipelago a inregistrat un ritm de crestere puternic dupa anuntul cu privire la fuziune facut pe 20 aprilie. Valoarea unui scaun de membru al NYSE a crescut de la 829.000 de euro in ianuarie la un record de 3,4 mil. euro saptamana trecuta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO