Business Internaţional

NYSE a pus ochii pe bursele europene

06.10.2006, 20:03 13

Directorul bursei din New York (NYSE) a declarat ca in consiliul de administratie s-a stabilit includerea si a altor burse europene in planul de fuziune cu Euronext, aceasta fiind o miscare care nu vine sa linisteasca politicienii si liderii companiilor europene care se tem ca Euronext ar putea intra in umbra Wall Streetului, scrie International Herald Tribune.
Remarcile lui John Thain, directorul NYSE, au venit cu o zi inainte ca grupul francez de lobby Paris Europlace sa faca public un raport care ar putea influenta rezultatul oricarei fuziuni transatlantice.
Henri Lachman, presedintele producatorului francez de echipamente electrice Schneider Electric, a fost insarcinat de Paris Europlace sa studieze afacerea NYSE si oferta din partea rivalilor germani de la Deutsche Borse, dupa ce din partea grupului de lobby si a elitei oamenilor de afaceri s-au ridicat voci care spun ca intelegerea cu America ar putea aduce reguli daunatoare si ar putea impiedica eforturile de integrare a pietelor europene.
Lachmann se pare ca se pregateste sa sustina un triumvirat in care germanii isi vor uni activitatile de tranzactionare cu Euronext si NYSE. Thain s-a aratat deschis la o asemenea posibilitate. "Dorim sa discutam si cu alti operatori bursieri."
Raportul lui Lachman ar putea reflecta modalitatea de solutionare a unei fuziuni europene, dar orice afacere ce include si Deutsche Borse necesita mult mai multe concesii din partea germanilor, sunt de parere analistii.
Euronext a ales sa fuzioneze cu NYSE in iunie, afacerea fiind evaluata la acel moment la 10 mld. dolari (7,8 mld. euro). Jean Francois Theodore, directorul executiv al Euronext, a declarat atunci ca fuziunea este o victorie pentru Euronext pentru ca sediul international al grupului va fi in Paris.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO