Business Internaţional

Numarul mai mic de someri americani, semn bun pentru dolar

21.05.2004, 00:00 31

Dolarul a crescut pe piata londoneza, in asteptarea unui raport guvernamental care urma sa arate, potrivit analistilor, ca numarul cererilor pentru ajutoare de somaj s-a diminuat saptamana trecuta fata de cea anterioara, relateaza Bloomberg News.
Moneda americana s-a apreciat fata de euro, cursul ajungand 1,1929 unitati/euro, fata de cotatia de 1,2008 inregistrata cu o zi inainte la New York. Dolarul a urcat si fata de yen, de la 113,13 yeni/dolar, la 113,56 yeni/dolar.
Dolarul s-a apreciat, de fapt, fata de majoritatea celor mai tranzactionate valute din ultimele trei luni, speculandu-se ca Rezervele Federale vor majora in iunie dobanda de referinta, situata in prezent la 1%, minimul ultimilor 45 de ani.
"Decizia din iunie va depinde in mare masura de ceea ce se va intampla pe piata fortei de munca", spune Tim Fox, seful departamentului de operatiuni valutare la National Australia Bank. "Tendinta evidenta de astazi este de a cumpara dolari".
Cererile de ajutoare de somaj s-au diminuat, potrivit unui sondaj, de la 331.000 la 325.000. "Datele ce vor fi prezentate astazi de Departamentul Muncii ar putea confirma ca Fed va majora dobanzile luna viitoare", a afirmat Koji Fukaya, analist sef la Bank of Tokyo-Mitsubishi.



G8 cere OPEC sa produca mai mult petrol
Grupul celor Opt mari economii ale lumii (G8) vor reinnoi presiunile asupra celor mai importanti producatori de petrol sa-si majoreze productia, pe fondul unor noi avertismente ca preturile ridicate ale petrolului ar putea afecta redresarea economiei mondiale.
Petrolul va fi cel mai important subiect discutat la New York la sfarsitul acestei saptamani, unde ministrii vor cere sa se actioneze cat mai rapid. Se pare ca Arabia Saudita i-a convins pe majoritatea membrilor Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) sa aprobe o majorare cu 6% a cotelor oficile de productie. Membrii OPEC se vor intalni la Amsterdam, insa decizia privind limitele de productie va fi probabil amanata pentru sedinta din 3 iunie, de la Beirut.
OPEC se declara in favoarea unui pret situat intre 22 si 28 de dolari/baril, nsa in ultimele sapte sedinte de tranzactionare pretul aurului negru a ramas peste 40 dolari/baril.
Ieri, titeiul Brent cu livrare in iulie se tranzactiona la un pret de 38,12 dolari/baril, in crestere cu 22 centi fata de ziua anterioara. La inchiderea sedintei de miercuri, petrolul era evaluat la 41,52 dolari/baril, cu 1,1 dolari mai mult decat ultimul pret de marti.
anca.stoicescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO